Türk savunma sanayii sınırlı sayıda ülkeyle eş zamanlı olarak ateşli silahların yerini alması beklenen elektromanyetik top sistemi üzerinde çalışıyor.
Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. tarafından geliştirilen Elektromanyetik Top Sistemi ŞAHİ209’da hipersonik hızlarda merminin fırlatılması için barut veya kimyasal yerine elektrik enerjisiyle üretilen elektromanyetik itki kullanılıyor.
Türkiye’de ilk defa 2013’te yerli imkanlarla özel sektör tarafından prototip üretildi. Prototip, zaman içinde geliştirilirken şu ana kadar binden fazla başarılı test atışı yapıldı.
Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemiyle 1 megajul kapasiteye ulaşıldı. Sistemle farklı mühimmatlarla 880-2 bin 60 metre hızlarda atışlar gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, elektromanyetik top ve lazer silah sistemi gibi yenilikçi teknolojilere yatırım yapıyor, bu alanlarda yerli ve milli sistemlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara destek veriyor.
Müsteşarlık, prototip sistemlerin mümkün olan en kısa sürede güvenlik güçlerinin kullanacağı silah sistemi platformlarına dönüştürülmesini amaçlıyor.
Etkinlik artıyor, maliyetler düşüyor
Elektromanyetik top sisteminin, diğerlerinden ve özellikle klasik top ve füze sistemlerinden bir dizi üstünlüğü bulunuyor. Elde edilen itme kuvvetiyle hipersonik (ses hızınının 5 katı) hızlarda atış yapılabiliyor.
Mevcut top-roket mühimmatından yüzlerce kat yüksek enerjilere ulaşılabiliyor ve buna bağlı yüksek imha kapasitesi elde edilebiliyor. Top mermisi fiyatına füze menzilinde atış olanağına erişilebiliyor. Elektromanyetik top sistemi ve mermisi, bir füzeye kıyasla maliyet ve üretim anlamında üstünlükler taşıyor.
Sistemde kullanılan mermilerin yüksek hızı ve küçük ölçüleri, hedefe çok daha hızlı ulaşmalarını sağlayarak önlem alınmasını güçleştiriyor. Sistemin geliştirildikçe uzun menzilli balistik mühimmatları, hatta mikro-mini uydu fırlatma potansiyeli bulunuyor.
Kaynak: AA
ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ SAHA PROTOTİPİ İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI
SSM ile Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. arasında “Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi Sözleşmesi” imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. arasında “Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi Sözleşmesi” imzalandı. SSM’de gerçekleştirilen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Burada bir konuşma yapan Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir, elektromanyetik fırlatma sisteminin geleceğe dönük kritik teknolojiler arasında yer aldığını, dünyada şu anda az sayıda ülkenin bu sistem üzerinde çalıştığını söyledi. Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vurulduğunu, elektromanyetik top sisteminde ise bunların yerine elektrik enerjisi kullanıldığını belirten Demir, bu enerjiyle fırlatılan mühimmatin çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip olduğunu, hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ettiğini kaydetti.
Müsteşar Prof. Dr. Demir; “Bu teknolojinin en büyük avantajının atış maliyetlerinin ucuz olması. Top atış maliyetiyle füze menzilinde etkili olunması. Hipersonik hızlara sahip olması sebebiyle çok hızlı ve etkili olması. 2013 yılında ilk defa özel sektör tarafından % 100 yerli ve milli olarak geliştirilen bir prototiple şu ana kadar 1000’e yakın test atışı yapıldı. Biz; bu prototip sistemin güvenlik güçlerimizin kullanacağı silah sistemi platformuna dönüşmesini hedefliyoruz. Bu projeyle birlikte başka kurumların da aynı anda çalışmalarına devam etmesi ayrıca memnuniyet vericidir” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında; sistemin saha performansının görülmesini, silah sistemine yönelik çalışmalara katkı sağlanmasını ve olası operasyonlarda kullanılmasını amaçladıklarını söyleyen Demir, bugün bu amaç doğrultusunda laboratuvar ortamında oluşturulan prototip ile benzer özelliklerde bir adet saha prototipinin tedarik edilmesine yönelik olarak Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. ile sözleşme imzalandığını ifade etti.

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.