Ermenistan, topçu birlikleri için Hindistan’dan Swathi Silah Yer Belirleme Radarı (WLR) satın almak için yaklaşık 40 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.
Hindistan’ın Swathi radarı, benzer radarlara sahip Rus ve Polonyalı üreticilerin de katıldığı bir ihale sonucunda Ermenistan tarafından seçildi. Sevkiyatları halen devam etmekte olan bu radarlar ile Ermenistan, savunma alanında güçlenmeyi hedefliyor.
Radar, Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu (DRDO) ve Bharat Electronics Limited (BEL) laboratuvarı olan Elektronik ve Radar Geliştirme Kuruluşu (LRDE) tarafından ortaklaşa geliştirildi. Alt sistemler ise DRDO tasarımlarına dayanarak BEL tarafından üretildi ve entegrasyon için LRDE’ye teslim edildi.
Swathi WLR, Hindistan tarafından geliştirilen faz dizinli bir mobil topçu tespit radarıdır. Bu seyyar batarya radarı, karşı batarya ateşinin başlangıç noktasını belirlemek için gelen topçu ve roket ateşini algılamak ve izlemek için tasarlanmıştır. Radar dizisinin ve algoritmalarının sağlam tasarımı, yüksek yoğunlukta ateş altında bile şiddetli parazit ve sinyal bozma girişimlerine karşı etkili bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Radar, komut hiyerarşisinin yüksek kademelerinde daha iyi durumsal farkındalık için uzaktan çalıştırma ve veri bağlantısına izin veriyor. Bu şekilde veriler otomatik olarak bir komuta merkezine iletiliyor ve daha yüksek kademelerin değerlendirmesine olanak sağlıyor. Radarlar, birlikte çalışmak, doğruluğu artırmak ve daha fazla bilgi sağlanması için birbirine bağlanabiliyor.

Çalışma Prensibi ve Özellikler
Radar, gelen yaylım ateşini algıladıktan sonra tehdidi otomatik olarak sınıflandırır ve yeni hedefler aramaya devam ederken bir dizin oluşturur. Gelen ateşlerin yörüngesini izleyip bir bilgisayar programı ile verileri analiz eder ve yapılan atışların başlangıç noktalarını tahmin eder. Hesaplanan bu başlangıç noktası daha sonra radar operatörüne bildirilir. Böylece dost topçuların ateşi düşman topçularına çevrilir.
Silah Yer Belirleme Radarı (WLR), 8×8 Tatra kamyon platformu üzerine yapılandırılmıştır. Kamyonlar, BEML tarafından Hindistan’da lisanslı bir şekilde üretilmektedir. Radar bütünü ile 2 araçlık bir sistemden oluşmaktadır. Aracın birinde, birincil sensör, işlemciler, ekranlar ve kontrol ünitesi gibi sistemler bulunurken ikinci araçta ise radarı çalıştırmak için güç ünitesi bulunmaktadır.
Swathi, aynı anda 7 hedefin takibini yapabilen bir radar olup, düşük ve yüksek irtifadan veya eğik bir açıyla yapılan atışları 360 derece açıyla izleyebiliyor. Büyük kalibreli topçu atışları için algılama menzili 30 km iken güdümsüz roketler için 40 km’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca radar, belirli bir konumdan 90 derecelik bir alan üzerinde hedef taraması yapabiliyor ve operatörler tarama alanını uzaktan değiştirebilme yetisine sahip. Sıcak ve nemli koşullarda -20 ila + 55 ° C arasında değişen zorlu ortamlarda çalışmak üzere tasarlanan radar, -40 ila + 70 ° C arasında güvenle saklanabiliyor.
Şok ve titreşim performansı ve EMI / EMC’ye karşı direnç, uluslararası askeri standartlara uygundur. Swathi, hızlı kurulum için tasarlanmıştır ve 30 dakika içinde harekete hazır olabilir. Herhangi bir tehdit olması durumunda, radar hızla tehdit alanından çıkarılabilir.
Swathi Silah Yer Belirleme Radarı (WLR), 2003 yılından bu yana Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu (DRDO) tarafından test edilmiş ve kanıtlanmıştır ancak Hindistan Ordusu tarafından sipariş edilen 28 radarın ilk teslimatı Mart 2017 tarihinde yapılmıştır. Ermenistan ise bu radarın bilinen ilk yabancı müşterisi oldu.

Mükemmeliyetçi bir mağara adamı.
“Biz daima hakikat arayan, onu bulunca ve bulduğuna kani olunca açıkça söylemekten kaçınmayan insanlar olmalıyız.” M. Kemal Atatürk