Lockheed Martin, ABD Kara Kuvvetleri’nin Precision Strike Missile (PrSM) programına yönelik olarak geliştirdiği yeni nesil uzun menzilli karadan karaya füzeyi 10 Mart 2020’de başarıyla test ettiğini duyurdu. Aralık 2019 tarihinde yapılan ilk atışa müteakip yapılan bu atışta da bütün isterler karşılandı.
Bahse konu füze, yine Lockheed Martin imali HIMARS lançerinden 180 km uzaktaki hedefe atıldı ve yüksek isabet sergiledi. Testin uçuş yolu, menzil, isabet, harp başlığının etkinliği (lethality), HIMARS lançer entegrasyonu ve füzenin genel performansına dair isterleri sınadığı belirtildi.
Lockheed Martin Füze ve Atış Kontrol yetkilisi Gaylia Campbell:
“Bugün icra edilen atış testi; Lockheed Martin’in PrSM programı için inşa ettiği kritik kabiliyetleri gözler önüne serdi. Füze, uçuşu tam olarak beklendiği gibi icra etti ve hedefe nokta isabetiyle başarıyla angaje oldu. İki atış testinin de başarıyla tamamlanması, Lockheed Martin’in füze teknolojisi kabiliyetlerini sergilemekle beraber, bize Kara Kuvvetlerimizin isterlerini karşılayacak bu önemli ve maliyet etkin kabiliyeti sunmak konusunda eşsiz bir pozisyonda olduğumuza dair güven verdi.”
PrSM nedir?
PrSM, Precision Strike Missile, M270A1 ÇNRA ve M142 HIMARS sistemlerinden ateşlenen, hava muhalefetinden etkilenmeyen, ataletsel seyrüsefer sistemi ve GPS ile güdümlenen karadan karaya füzenin adı. İlk varyant, 499 km menzil içerisindeki geniş bir hedef skalasına taarruz etmek için geliştirilecek ve envantere alınacak. Müteakip geliştirme süreçlerinde ise menzil; zamana duyarlı (time sensitive), hareketli ve yüzer hedeflere angajman; harp başlığı etkinliği kalemleri üzerinde durulacak. PrSM, ABD Kara Kuvvetlerinin resmi beyanına göre, topçu birliklerine çeşitli hedeflere yönelik derin taarruz kabiliyeti sunacak ve ATACMS’in (Army Tactical Missile Systems) yerini alacak. PrSM, birim zaman başına yapabileceği atış sayısı, menzil ve isabet değerleri itibariyle ATACMS’den daha üstün bir silah.
ATACMS, halefi PrSM gibi, M270/A1 ve M142 HIMARS sistemlerinden atılabilen uzun menzilli karadan karaya füze. Ataletsel seyrüsefer sistemi ve GPS ile güdümleniyor ve asgari 300 km menzile sahip. Çöl Fırtınası Harekâtı’nda ve Irak’ın işgalinde (Operation Iraqi Freedom, 2003) kullanıldı. PrSM’e nazaran en büyük dezavantajı lançer başına taşınabilen mühimmat sayısında halefinin yarı performansında olması.

PrSM için ABD Kara Kuvvetleri’ne teklif sunan tek firma Lockheed Martin değil. Raytheon’un da “Deep Strike Missile” adında bir ürünü var; harp başlığı testleri, birtakım tasarım safhaları ve statik motor testleri tamamlanmış olmasına karşın henüz bir atış testi duyurulmuş değil. ABD Kara Kuvvetleri’nin PrSM programı için ayırdığı sayfada Mali Yıl 2019’un 4. çeyreğinde (Q4FY2019), 1 Temmuz 2019 – 30 Eylül 2019 tarihleri arasındaki zaman dilimine denk geliyor, prototip uçuş testlerinin yapılmasının planlandığı beyan edilmesine karşın Lockheed Martin bile 10 Aralık 2019’da, Mali Yıl 2020’nin ilk çeyreğine denk geliyor, test icra edebildi. Raytheon’un ise herhangi bir atış testine dair bir basın açıklaması yok.

