NATO Seasparrow Proje Ofisi BQM-74E hedef uçağını Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Blok 2 ile vurarak başarılı bir test gerçekleştirdi.
ABD Donanması 5 Temmuz’da, NATO Seasparrow Proje Ofisi’nin BQM-74E hedef uçağını Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Block 2’nin aktif arayıcı başlığını ilk kez kullanarak başarılı bir şekilde vurduğunu açıkladı. Gerçekleştirilen testin en büyük özelliği aktif arayıcı başlığın ilk kez kullanılması. ESSM Block 2 günümüzün ve geleceğin tehdit unsurlarına karşı kullanılmak üzere, aktif ve yarı-aktif güdüm sistemlerini kullanabilen, öncelikli olarak satıhtan-havaya kullanılmak için geliştirilmiş bir füzedir.
Testte kullanılan BQM-74 Chukar insansız hedef uçağı, 40 bin feet maksimum irtifaya, 972 km/sa maksimum hıza erişebiliyor. BQM-74 Chukar 1 saat 8 dakika uçuş gerçekleştirebiliyor.
NATO Seasparrow Proje Yöneticisi olan Yüzbaşı Bruce Schuette, “Bu uçuş testi, ESSM Block 2 teknolojisini göstermek için çok önemli. Bu olayı başarıya dönüştüren tüm kapsamlı çalışmalar için Sektördeki ortaklarımızdan saha faaliyetlerimize ve test tesislerimize kadar tüm NATO Seasparrow Proje ekibiyle gurur duyuyorum” dedi.
Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkenin katıldığı bir silah programı
NATO Seasparrow Projesi, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Türkiye ve ABD’de olmak üzere 12 ülkeden oluşan uluslararası bir konsorsiyumdur. 12 üye ülke, füzelerin ve destek ekipmanının mühendislik, geliştirme, üretim ve sürdürülmesinde ortaktır. NATO Seasparrow Projesi, 1968 yılında kurulan NATO’nun en uzun soluklu, başarılı bir silah programı ve bu yıl 50. yılını kutluyor.
Mevcut ESSM füzesi taklaşık 50km maksimum menzile ve Mach 4+ maksimum hıza sahiptir. ESSM Block 2’nin mevcut füzeden farkı olan aktif arama radarı sayesinde fırlatıcı platformdan bağımsız olarak hedefini takip edebilmesidir. Türkiye’den Roketsan mevcut programda muhtelif mekanik ve kompozit parçaları içeren iş paketinin üretim sorumlusu olarak görev yapıyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.