Estonya Ordusu personeli, geçtiğimiz günlerde Kore Cumhuriyeti Ordusu Topçu Okulu’ndaki eğitimi tamamladı.
10 topçu operatörü ve bakım mürettebatından oluşan bahse konu Estonyalı askerler, Estonya Ordusu tarafından satın alınan 18 adet K9 Thunder kundağı motorlu obüsleri düzgün bir şekilde çalıştırmak ve bakımını yapmak üzere eğitildi.
Estonya’ya 83 milyon avro maliyetle toplam 18 adet K9 teslim edilecek
9 Ekim’de Estonya Savunma Kuvvetleri, Güney Kore’den satın alınan K9 Thunder kundağı motorlu obüsleri alacağını duyurmuştu. Ağustos 2020’de, ilk iki K9 Thunder kundağı motorlu obüs, Güney Kore’deki üretim tesislerinden Estonya’ya geldi. Savunma Bakanlığı 9 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yeni topçu sisteminin modifikasyondan sonra 1. Piyade Tugayı Topçu Taburu tarafından kullanılacağını söyledi. Obüsler, Estonya savunma kuvvetlerinin kamuflaj renklerinde boyanacak, standart iletişim teçhizatı ve Estonya savunma kuvvetlerinde kullanılan diğer yardımcı teçhizat ile donatılacak. Daha sonra obüsler, 1. Piyade Tugayı Topçu Taburu’nun silahlarının bir parçası olacak ve kundağı motorlu bir topçu taburuna dönüştürülecek. K9’un kullanım süresi 45 yıl olarak planlanıyor.
K9 Thunder
K9 Thunder, Güney Kore Savunma Geliştirme Dairesi ve Samsung Aerospace tarafından Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri adına tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Şu anda Hanwha Defense tarafından üretilmektedir. K9 tamamen kaynaklı çelik zırh yapısına sahiptir. 14,5 mm zırh delici mermilere, 152 mm mermi parçalarına ve anti-personel mayınlarına dayanacak şekilde sınıflandırılmıştır. Ana silah, azami 40 km. atış menziline sahip 155 mm / 52 kalibrelik bir toptan oluşur. K676 üst şarjı ile tahrik edilen K307 BB-HE mermisi 928 m/sn (3.040 ft/sn) namlu çıkış hızına sahiptir. Son teknoloji mobilite alt sistemleri, Kore’nin engebeli dağlık arazisi için bir gereklilik olan artırılma potansiyeline sahip 1.000 beygir gücünde (750 kW) bir motor ve hidropnömatik süspansiyon ünitesi içerir.
Hanwha, K9 / K10 obüs ailesini geliştirmeye odaklanmış durumda. Obüs sistemleri 52 kalibreli, 155 mm’lik bir platform olarak karşımıza çıkıyor. 48 mermiye kadar mühimmat kapasitesi ve beraberindeki modüler şarj sistemleri ile konfigürasyona bağlı olarak 4 veya 5 kişilik bir mürettebatı bulunuyor. K10 Tam Otomatik Mühimmat İkmal Aracı, K9 KMO ile aynı şasi üzerine inşa edilmiş ve büyük ölçüde robotlaştırılmış bir sistem. 104 adet 155 mm’lik mermi kapasitesine sahip. Türkiye’nin kullandığı T-155 Fırtına obüsleri de K-9 Thunder obüsü üzerinden geliştirilerek lisans altında üretilmişti.
Haziran 2016’da Güney Kore Savunma Edinme Programı İdaresi (DAPA), K9’a uyarlanacak ve aslında ona robotik bir taret verecek yeni bir tam otomatik mermi ve şarj yükleme sistemi tasarladıklarını açıklamıştı.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.