Avrupa, uluslararası kullanım için ortak platform “Eurodrone” geliştiriyor
Günümüz dünyasının operasyonel sahalarında önemli bir yer edinmeye başlayan İHA (insansız hava aracı) teknolojisinin ürünleri, aktif olarak kullanılmakta ve ülke ordularına yeni askerî kabiliyetler kazandırmaktadır. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu lider İHA sistemi üreticisi olan devletler, bu sistemleri dünya pazarına sunarak satış yapmakta ve ordu bünyesinde kullanmaktadır.
Her savunma sanayii sisteminde olduğu gibi kullanıcı ülke ve ürün uyumu, yerlilik veya ortak üretim ile daha rahat sağlanacağı gibi, İHA sistemleri için de büyük bir önem arz etmektedir. Her ne kadar Avrupa devletlerinin bu alanda çeşitli projeleri bulunsa da henüz bir Avrupa İHA’sı bulunmamaktadır. Bu boşluk içerisinde bazı Avrupa Devletlerinin İHA kabiliyetleri (istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif), Avrupa Birliği dışındaki üreticilere dayanmakta ve bu da Avrupa’nın stratejik özerkliğini zayıflatmaktadır.
Oluşan platform ihtiyacının giderilmesi için 2016 yılının Ağustos ayı içerisinde Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık üyeliğinden oluşan Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR), Avrupa Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) Uzaktan Kumandalı Hava Sistemi (RPAS) ihalesi için Avrupa merkezli Airbus, Fransa merkezli Dassault ve İtalya merkezli Leonardo firmaları ile anlaşma imzalamıştı. 2016 yılında OCCAR bünyesine alınan MALE RPAS programı; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere dört Avrupalı ortak adına yönetilmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde 2018 yılında sistemin bir mock-up’ı gösterilerek ana hatları ortaya konmuştu.
Janes’in aktardığı üzere 15 Temmuz günü içerisinde OCCAR-Yürütme İdaresi (EA) Direktörü, Almanya ve İspanya’dan ana yüklenici Airbus Defence and Space’in üst düzey temsilcileri ve Avrupa Birliği tarafınca fonlanan Avrupa Savunma Sanayii Geliştirme Programı (EDIDP) yetkilileri arasında yeni bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Leonardo ve Dassault firmalarının da dahil olduğu aktarılırken; anlaşmanın, projeye EDIDP tarafından fon sağlanımı ile ilgili olduğu belirtildi.
Ayrıca OCCAR tarafından “EDF (Avrupa Savunma Fonu), Avrupa düzeyinde seçilen alanlarda yeni ürünlerin ve kilit teknolojilerin araştırma ve geliştirme aşamasında Avrupa savunma sanayisine finansal destek sağlıyor. OCCAR’ın program yönetim otoritesi olarak uzmanlığı ve Avrupa Komisyonu’ndan sağlanan fonlar, Avrupa’nın savunma yeteneklerini önemli ölçüde artıracaktır ve Avrupa’nın önde gelen savunma şirketlerinin birliğinin güçlü bir işaretidir.” açıklamaları yapıldı.
OCCAR’ın aktardığı üzere, Eurodrone’un gelecekte herhangi bir savaş durumunda ana sistem unsurlarından biri olması planlanıyor. Ayrıca Avrupa endüstrilerine sivil hava trafiğine entegre olmasının önünü açıyor. Eurodrone’un 2025’te ilk uçuşunu yapması ve teslimatların 2028’de başlaması bekleniyor. Mevcut sözleşme, her biri çift motorlu toplam 60 adet hava platformu için her biri 3 uçak ve 2 yer kontrol istasyonu içeren 20 drone sisteminin geliştirilmesini ve üretilmesini içeriyor. Ayrıca anlaşma içerisinde yer destek ekipmanları, yedek parçalar depolama, eğitim ve 6,5 yıllık ilk hizmet içi destek de bulunuyor. Şu anda, programın lider ülkesi olan Almanya yedi sistem için sözleşmeye dahil olmuşken, İtalya da beş sistem almayı taahhüt etti. İspanya ve Fransa ise dörder adet Eurodrone sistemi tedarik etmeyi hedefliyor.
İlgili Olarak:
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.