Airbus, Eurodrone’nun test edileceği ‘Eurodrone Lab’ı açtı.
Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya, 11 Nisan’da Almanya’da ‘Eurodrone Lab’ı açtı. Bahse konu tesiste Eurodrone’un tüm uçuş ve yer sistemleri, konuşlandırılmadan önce test edilecek. Donanım ve yazılımlar, ayrı ayrı test edilecek ve ardından İHA’lara entegre edilecek. Son olarak genel bir sistem entegrasyon testinde sistemler birlikte çalıştırılacak.
Yeni açılan tesis ile test süreçlerinin hızlanması ve bu on yılın sonundan önce Eurodrone’nun ilk uçuşuna olanak sağlaması hedefleniyor. Bu kapsamda Airbus, Manching’deki son montaj hattında toplam 60 İHA ve 40 yer istasyonundan oluşan 20 sistem üretecek. İHA’ların hizmete girişi de bu on yılın sonunda planlanıyor.

Eurodrone
Her savunma sanayii sisteminde olduğu gibi kullanıcı ülke ve ürün uyumu, yerlilik veya ortak üretim ile daha rahat sağlanacağı gibi, İHA sistemleri için de büyük bir önem arz etmektedir. Her ne kadar Avrupa devletlerinin bu alanda çeşitli projeleri bulunsa da henüz bir Avrupa İHA’sı bulunmamaktadır. Bu boşluk içerisinde bazı Avrupa Devletlerinin İHA kabiliyetleri (istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif), Avrupa Birliği dışındaki üreticilere dayanmakta ve bu da Avrupa’nın stratejik özerkliğini zayıflatmaktadır.
Oluşan platform ihtiyacının giderilmesi için 2016 yılının Ağustos ayı içerisinde Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık üyeliğinden oluşan Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR), Avrupa Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) Uzaktan Kumandalı Hava Sistemi (RPAS) ihalesi için Avrupa merkezli Airbus, Fransa merkezli Dassault ve İtalya merkezli Leonardo firmaları ile anlaşma imzalamıştı. 2016 yılında OCCAR bünyesine alınan MALE RPAS programı; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere 4 Avrupalı ortak adına yönetilmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde 2018 yılında sistemin bir mock-up’ı gösterilerek ana hatları ortaya konmuştur.
2021 yılında ise projeye Avrupa Komisyonu tarafından mali destek sağlanmıştır. Bu mali destek Avrupa Savunma Sanayii Kalkınma Programı (EDIDP) çerçevesinde gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra AB’nin Hibe Anlaşması müzakere süreci gerçekleşmiş ve en sonunda mali yardım için de anlaşma imzalanmıştır.
Eurodrone projesi her ne kadar yavaş ilerlese de projeye farklı ülkelerden katılım talepleri mevcut. Bu bağlamda Japonya ve Hindistan’ın projeye katılma talebi geçtiğimiz süreçte medyaya yansımış ancak konuyla ilgili bir gelişme yaşanmamıştı.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı