EuroDASS konsorsiyumu, Eurofighter Typhoon için tasarlanan yeni nesil elektronik harp (EH) sisteminin ayrıntılarını açıkladı.
Eurofighter Typhoon’un ‘Praetorian’ savunma paketinden sorumlu endüstriyel ortaklık olan EuroDASS konsorsiyumu, konsept çalışmaları ve teknoloji uçuş denemelerinin tamamlanmasının ardından Eurofighter Typhoon için tasarlanan yeni nesil elektronik harp (EH) sisteminin ayrıntılarını açıkladı.
EuroDASS ortakları Leonardo, ELT Group, Indra ve Hensoldt, Avrupa’nın elektronik harp uzmanlığından yararlanarak, yeni nesil Typhoon girişimini desteklemek üzere sistemi geliştirmek için sistem entegratörü BAE Systems ile birlikte çalışmakta. Leonardo tarafından yapılan basın duyusuna göre yeni nesil elektronik harp sistemi Eurofighter Typhoon’u, 2060 ve sonrasına kadar yeni ve gelişmekte olan tehditlere karşı geleceğe hazırlayarak gelişmiş durumsal farkındalık ve de daha fazla beka kabiliyeti sağlayacak.

Temel özellikler arasında gelişmiş karmaşık tehdit karakterizasyonu, Dijital Radyo Frekansı Hafızası (DRFM) yetenekleri ve önemli bir NATO gereksinimi olan Düşman Hava Savunmasının Bastırılması (SEAD) görevleri kapsamında harici, yüksek güçlü bir elektronik taarruz podu için arayüz sağlanması planlanmakta. Geniş Bant Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) Elektronik Karşı Tedbirler (ECM) kendini koruma için arttırılmış güç ile sağlanacağı aktarılmaktadır.
Sistemin en öne çıkan yanı ise Eurofighter savaş uçağının gövdesinde güncelleme gerektirmeyecek mevcut uçuş zarfı üzerinde de hiçbir kısıtlama getirmemesi olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda yapılan basın duyurusunda “Typhoon daha yetenekli, daha beka kabiliyetli ve daha kullanılabilir olacak ve önümüzdeki on yıllar boyunca Avrupa ve Orta Doğu’daki hava kuvvetlerinin operasyonel ihtiyaçlarını karşılayacaktır.” ifadeleri yer aldı. Buna ek olarak yapılan açıklamada önümüzdeki on yıllarda savaş uçaklarına yönelik tehditlerin hızla gelişmesi beklendiğinden, Eurofighter Typhoon’un yeni savunma yetenekleri özünde veri merkezli bir mimari ile tasarlandığı ayrıca belirtildi.
EuroDASS konsorsiyumu, ‘Praetorian eVolution’ konsept aşaması ve yeni kabiliyetin bileşen parçalarının uçuş denemeleri de dahil olmak üzere yeni nesil sistem üzerinde önemli geliştirme çalışmalarının tamamlandığı da açıklandı. Konseptin tamamlanmasının ardından, 2023’teki denemelerde dijital alıcı ve bant genişletme teknolojileri bir test uçağında uçurulmuştu. Ardından 2024 yılında Eurofighter üzerindeki uçuş denemeleri de başarıyla gerçekleştirildi.

Praetorian sistemi
Halihazırda hizmette olan Praetorian sistemi Eurofighter savaş uçağını 30 yılı aşkın bir süredir kızılötesi ve radar güdümlü füze gibi tehditlere karşı korumaktadır. Ayrıca devam eden Eurofighter dört uluslu Faz 4 Geliştirme (P4E) paketi kapsamında bu sistem, hizmetteki European Common Radar System (ECRS) de dahil olmak üzere Eurofighter Typhoon’un AESA radar seçenekleriyle entegrasyonundan en iyi şekilde yararlanmak için geliştirilmektedir.
İlgili Olarak
Türkiye’ye Eurofighter uçaklarının elektronik harp kabiliyetini geliştirme teklifi
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.