TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı.
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ana yükleniciliğinde geliştirilen F-16 savaş uçaklarına yönelik Elektronik Destek Podu (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı.
F-16 uçaklarına entegre bir radar sinyal algılayıcı olan EDPOD; düşman hedef ve takip radarları, füze güdüm radarları ve hedef aydınlatma radarlarına ait sinyalleri algılama, bu çevresel tehditleri tanımlayarak kayıt altına alma, yüksek kapasiteyle ham veri kaydı ve hassas konum belirleme gibi yeteneklere sahip bir taktik elektronik destek podu olarak geliştirildi.
Gelişmeyi resmi X hesabından duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye, ‘Tam Bağımsız Büyük Türkiye’ için çalışmaya devam ediyoruz.” ifadeleri ile F-16 EDPOD’un, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladığını aktardı.
Muadili yurtdışı menşeili sistemlerle karşılaştırıldığında F-16 EDPOD, kritik bileşenlerinin yerli ve milli imkânlarla TÜBİTAK BİLGEM İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından geliştirilmesi, savunma teknolojileri alanındaki dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’ye elektronik harp (EH) alanında kritik bir yetkinlik kazandırmaktadır.
F-16 EDPOD’un öne çıkan bir diğer özelliği ise görev sonrası analizlerde büyük öneme sahip olan radar temas bilgilerini, konum bilgilerini ve işaretlerini yüksek kapasiteyle kaydedebilme yeteneği olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca sistem, tespit edilen tehdit bilgileri anlık olarak belirli veri kanallarıyla diğer silahlı kuvvet unsurlarıyla paylaşılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
TÜBİTAK BİLGEM elektronik harp teknolojilerinin kalbinde
TÜBİTAK BİLGEM, her ülkenin mahremiyeti olması gereken EH teknolojilerinde, milli savunma sanayisine özgün altyapı ve sistemler kazandırmak için küresel ölçekte kritik çalışmalar yürütmektedir. EH alanında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yanıt veren bu çalışmalar ile, gelecekte Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki bağımsızlığını pekiştiren önemli bir kazanımın temelleri atılmaktadır.
İlgili Olarak
TÜBİTAK BİLGEM’den İHA’lar için yeni elektronik harp podları
Trakya Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı.