Fatih Sondaj Gemisi, Filyos Limanı’ndan ayrılarak Kuzey Sakarya Sahası’ndaki yeni arama kuyusu Amasra-1’e doğru yola çıktı.
Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, 5 Nisan – 3 Haziran 2021 tarihleri arasında, Fatih Sondaj Gemisi için yeni bir NAVTEX yayımladı. Yayımlanan NAVTEX’e göre Fatih Sondaj Gemisi, bahsedilen tarihler arasında Karadeniz’de araştırmalarına devam edecek. Aktarılan bilgilere göre, Korkut, Altan ve Sancar Bey gemileri de Fatih Sondaj Gemisi’ne eşlik edecek.
Türk Deniz Kuvvetleri Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda;
“1. SONDAJ ÇALIŞMALARI, FATİH, KORKUT, ALTAN VE SANCAR BEY İSİMLİ GEMİLER İLE 05 NİS 21 SAAT 2059Z’DAN 03 HAZ 21 SAAT 2101Z’YA KADAR AŞAĞIDAKİ AMASRA-1 SAHASINDA YAPILACAKTIR.
43 03.62 K – 031 36.93 D
43 05.62 K – 031 36.89 D
43 05.65 K – 031 39.63 D
43 03.65 K – 031 39.67 D
ÇALIŞMA GEMİLERİNDEN 10 MİL AÇIK GEÇİLMESİ.
2. BU BİLDİRİ 03 HAZ 21 SAAT 2201Z’DA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.”
ifadelerine yer verildi.
Hatırlanacağı üzere Fatih Sondaj Gemisi, 5 Kasım 2020 tarihinde Türkali-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başlamıştı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının resmi Twitter hesabından konuya ilişkin yapılan paylaşımda, Türkali-1 kuyusunda 3920 metreye kadar sondaj yapıldığı ve çalışmaların 77 günde tamamlandığı duyurulmuştu. 29 Mayıs 2020 tarihinde Karadeniz’e uğurlanan Fatih Sondaj Gemisi 20 Temmuz 2020 tarihinde Karadeniz’deki ilk sondajına başlamış, 21 Ağustos 2020 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıklamıştı.
FATİH Sondaj Gemisi
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derin su sondaj gemisidir. 2011’de Güney Kore’de inşa edilen gemi, 229 m uzunluğundadır. Denizlerde 12.120 m (40.000 ft) derinlikte sondaj yapabilmektedir. Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadardır. Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip. 6. nesil sondaj gemisidir. Modernizasyon edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

Akdeniz’de sismik çalışmalar devam ediyor
Türkiye Cumhuriyeti tarafından, Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyetlerine ilişkin olarak Akdeniz’de yayınlanan NAVTEX süresi 15 Haziran 2021 tarihine alındı. NAVTEX kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler için yapılan ilan, Türk Deniz Kuvvetleri Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından duyuruldu.
Akdeniz’de bulunan bir diğer sismik araştırma gemimiz Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin NAVTEX süresinin 15 Şubat 2021’e kadar devam edeceği duyuruldu.
İlgili Olarak