Filipinler, Güney Çin Denizi’nde artan Çin tehdidine karşı deniz savunmasını güçlendirmek amacıyla denizaltı tedarik sürecini hızlandırıyor.
Güney Çin Denizi’nde Çin’in artan deniz baskısıyla karşı karşıya kalan Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP), ülkenin deniz savunma stratejisinde önemli bir değişime işaret eden denizaltı tedarik planını hızla hayata geçiriyor. Army Recognition tarafından yapılan habere göre Çin’in Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) bir parçası olan Batı Filipin Denizi’ne yönelik agresif saldırıları karşısında Filipin Ordusu, bölgesel gerginliklerin arttığı bir dönemde hem caydırıcı hem de stratejik bir güç çarpanı olarak hizmet edebilecek bir denizaltı savaş kabiliyeti oluşturma çabalarını yoğunlaştırıyor.
Geçtiğimiz yıl boyunca Filipin donanması, Çin Sahil Güvenliği ve “deniz milisleri” de dahil olmak üzere Çin donanmasının giderek artan sayıda düşmanca faaliyetiyle karşı karşıya kaldı. Söz konusu faaliyetler arasında izinsiz devriyeler, Filipinlerin elindeki karakollara ikmal görevlerinin engellenmesi ve yerel balıkçıların taciz edilmesi yer alıyor. Gerilim özellikle Çin gemilerinin Filipin operasyonlarını engellemek için tazyikli su kullandığı ve agresif manevralar yaptığı “Ayungin Sığlığı” gibi tartışmalı bölgelerde ise alevlenmeye devam ediyor.

Planlanan denizaltı tedariki, Ocak 2024’te onaylanan Revize AFP Modernizasyon Programı’nın Re-Horizon 3 aşaması kapsamında yer almaktadır. Bütçesi 80 milyar PHP ile 110 milyar PHP (yaklaşık 1,4 ile 2 milyar Dolar) arasında değişen program, önümüzdeki 10 yıl içinde en az 2 adet modern dizel-elektrik tahrikli denizaltının tedarik edilmesini öngörüyor. Program aynı zamanda kıyı tabanlı altyapı, eğitim merkezleri, lojistik destek sistemleri ve bakım tesislerinin geliştirilmesini de içermekte olup, uzun vadeli denizaltı operasyonlarını desteklemek için eksiksiz bir ekosistem oluşturmayı da amaçlamaktadır.
4 ülkeden Filipinler’e denizaltı teklifi
4 büyük uluslararası savunma şirketi, Filipin donanmasının operasyonel ve stratejik ihtiyaçlarına uygun denizaltılar tedarik etmek üzere resmi tekliflerini sundu. Fransız Naval Group, Hindistan, Brezilya ve Malezya donanmaları da dahil olmak üzere birçok donanma tarafından halihazırda benimsenmiş olan ve savaşta kendini kanıtlamış Scorpène sınıfı denizaltıyı önerdi. Naval Group tarafından Filipinler’e yapılan teklif kapsamlı bir destek paketini de içeriyor. Bu bağlamda paket, Subic’teki Agila Tersanesi’nde bir denizaltı üssü inşası, kapsamlı personel eğitimi ve satın alma maliyetlerini hafifletmek için uzun vadeli bir finansal kredi düzenlemesini kapsamaktadır.
İspanyol Navantia, havadan bağımsız tahrik (AIP), uzun dayanıklılık ve yüksek derecede otomasyon ile karakterize edilen bir platform olan gelişmiş S-80 Plus sınıfı denizaltı ile teklif vermiş durumda. İspanya’nın teklifi ayrıca Ormoc, Leyte’de yeni bir denizaltı üssü ve eğitim tesisi kurulmasını da içeriyor. Güney Koreli Hanwha Ocean ise KSS-III denizaltısının özelleştirilmiş bir varyantı olan Jangbogo-III PN’yi sunmakta. Denizaltının gelişmiş sonar sistemleri, büyük kapasiteli lityum-iyon bataryalar ve azaltılmış akustik ize sahip olduğu aktarılıyor. Güney Kore’nin önerisi, Endonezya ve Seul’ün yerel filosunda başarıyla uygulanan bir modelin ardından, tam kapsamlı eğitim programları, bakım iş birliği ve teknoloji transferini de kapsayacak şekilde donanımın ötesine uzanıyor.

Son olarak Alman Thyssenkrupp Marine Systems ve İtalyan Fincantieri, hidrojen yakıt hücreli AIP teknolojisine ve “ultra sessiz” olarak adlandırılan bir tahrik sistemine sahip yeni nesil bir platform olan U212 Yakın Gelecek Denizaltısı (NFS) için ortak bir teklif sundu. Avrupalı konsorsiyumun teklifi sadece en ileri teknolojiyi değil, aynı zamanda yaşam döngüsü desteği ve Filipinli endüstri ortaklarıyla potansiyel ortak üretim düzenlemeleri de dahil olmak üzere uzun vadeli stratejik iş birliğini vurgulamaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.