Filipinler, Fransız hükümetinin yardımıyla Çin ile yaşanan gerilimde deniz güvenliğini arttırmak amacıyla 40 adet hızlı devriye botu (FPC) tedarik edecek.
Filipinler, Güney Çin Denizi’nde Pekin ile yaşanan gerilim sürerken deniz güvenliğini arttırmak amacıyla yaklaşık 441 milyon dolar değerinde 40 adet hızlı devriye botu alımını onayladı. Bu bağlamda Fransız hükümetinin resmi kalkınma yardımlarıyla finanse edilecek proje ile Filipin Sahil Güvenliği 40 adet hızlı devriye botunu (FPC) envanterine katacak.
Filipinler Ekonomik Planlama Ajansı’ndan 5 Kasım Salı günü yapılan açıklamada, Ferdinand Marcos Jr. başkanlığındaki Ulusal Ekonomik ve Kalkınma Otoritesi Kurulu’nun, Fransız hükümetinin yardımlarıyla finanse edilecek olan satın alma işlemine yeşil ışık yaktığı belirtildi. Söz konusu girişim, 20’si Filipinler’de yerel olarak inşa edilecek 40 adet hızlı devriye botunu (FPC) ve ilgili ekipmanı içermekte.
Filipinler Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Kurumu Sekreteri Arsenio Balisacan, “Proje, Filipin Sahil Güvenliği gibi kurumların kapasitelerini yükselterek hükümetin deniz güvenliğini arttırma hedefiyle uyumludur.” açıklamasında bulundu. South China Morning Post tarafından yapılan habere göre geçtiğimiz aylarda Çin ile ihtilaflı sularda yaşanan sürtüşmeler nedeniyle Filipin Sahil Güvenliği’ne ait gemilerde hasar meydana gelmişti.
Bu doğrultuda Marcos yönetimi, Pekin’in neredeyse tamamında hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde ülkesinin iddialarını ileri sürme çabalarını hızlandırdı. Aynı zamanda Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Kurumu’ndan yapılan açıklamada, tayfun tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkenin, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı’ndan ek kredi alacak olan iki sel kontrol projesi için uzatma ve maliyet artışlarını da onayladığı belirtildi.
Filipinler ve Çin arasındaki gerilim
Pekin yıllardır tartışmalı deniz bölgesindeki varlığını genişletmeye çalışmakta. Öte yandan Filipinler Ordusu’ndan bir yetkili 6 Kasım Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ve diğer Batılı güçlerle sık sık yapılan ortak deniz tatbikatlarının Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki “saldırgan” eylemlerini dizginlemeye yardımcı olduğu açıklamasında bulundu. South China Morning Post’a göre son aylarda Çin, Filipinler’i Güney Çin Denizi’ndeki stratejik öneme sahip üç resif ve adadan men etmek amacıyla donanma ve sahil güvenlik gemilerini bölgeye konuşlandırdı.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.