SpaceX, Falcon 9 roketi ile 52 adet Starlink internet uydusunu daha yörüngeye taşıdı.
SpaceX, 9 Ağustos 2022 tarihinde Florida’daki NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon 9 roketi ile 52 adet Starlink internet uydusunu yörüngeye taşıdı. Spaceflight Now Portalının aktardığına göre 52 adet küresel internet uydusunu yörüngeye taşıyan Falcon 9’un ilk aşaması (First Stage) “A Shortfall of Gravitas” drone gemisine başarılı bir iniş gerçekleştirdi.
SpaceX’in Falcon 9 roketi, Kennedy Uzay Merkezi’nden kalkış yaparak üst üste gelecek şekilde paketlenmiş geniş bant röle istasyonu görevini alan uydularını 232 km – 338 km arasında bıraktı. Yörüngeye bırakma işlemi fırlatmadan yaklaşık 15 dakika sonrasında başladı. Starlink uyduları için 54. görevi olan SpaceX, şimdiye kadar toplamda 3009 adet Starlink internet uydusunu Falcon 9 roketi ile fırlattı. SpaceX, test uydularını kademeli olarak hizmetten almayı planlıyor.
70 metre uzunluğa sahip Falcon 9’a fırlatmadan 35 dakika önce kerosen ve sıvı oksijen yüklemesi yapıldı. Falcon 9 B1073 roketi Starlink görevi ile üçüncü uçuşunu gerçekleştirdi. Roket, Kennedy Uzay Merkezinde yer alan LC-39A rampasından kalkış yaptı.
Yeni Bir İnternet Devrimi: Starlink Uydu Ağı
Girişimci Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait bir proje olarak 2015 yılında kamuoyuna duyurulan Starlink Uydu Ağı (SUA) projesinin hedefi; Dünya’nın her yerine yüksek hızda internete düşük maliyet ödeyerek sahip olunmasıdır.
Günümüzde kullanılan internet altyapısı yer altına döşenen fiber optik kablolarla sağlanmaktadır. Fiber optik altyapı sayesinde veri aktarımında mesafede dahil olmak üzere bir çok çarpan etkisinde gecikme mikrosaniyelere kadar inebiliyor. Mikrosaniye çok küçük bir zaman dilimi gibi gözükmektedir. Ancak gerek askeri alanda gerek ekonomik alanda büyük öneme sahiptir.
Bu duruma örnek olarak Suriye’de, SATCOM kullanarak yer istasyonu ile daha uzak mesafelerden uydular aracılığı ile iletişim kuran ANKA-S’ler gösterilebilir. Gelecekte Starlink Uydu Ağı gibi geniş küresel kapsama alanına sahip sistemlerle farklı stratejileri görmek mümkün olacaktır.
Starlink Uydularının Teknik Özellikleri
Her biri ortalama 250 kg olan Starlink uyduları görselden de anlaşılacağı üzere düz panel tek kanat Güneş enerji paneline sahip. Uydularda iletişimi sağlamak üzere faz dizinli 4 büyük anten bulunmakta. Uydular arası iletişim radyo dalgaları yerine görüş hattı lazerleriyle sürdürülecek. Bu durum radyo dalgalarından kaynaklı gürültü kirliliğini önleyecek. Fakat yer istasyonu iletişimi yine radyo dalgalarıyla sağlanacak. Lazer ağında kullanılması da çeşitli sıkıntılara yol açabilir fakat sağladığı kolaylık göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.
4 anteni sayesinde 4 ayrı yer istasyonu ile haberleşebilen uydu antenlerinden birinde veya birkaçında meydana gelebilecek arızalanma durumlarında uydunun görevini sonlandırılmak yerine daha az sayıda antenle göreve devam edebilmektedir.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever