Ağ Merkezli Sohbetler 78. bölüm FNSS Kurumsal İletişim Yöneticisi Cem Altınışık’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Zırhlı muharebe araçlarının dönüşümü ve tankların geleceğinin konuşulduğu programda Altınışık, FNSS üretimi zırhlı amfibi muharebe aracının kabiliyeti hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yayında genel olarak amfibi zırhlı araçların kullanıldığı alana uyum sağlayabilmesinin öneminden bahseden Altınışık, şu açıklamalarda bulundu:
“Dünyada farklı firmaların ürettiği zırhlı araçlar arasında çok fazla karşılaştırma var. FNSS açısından baktığımızda ise araçların kabiliyeti hususunda diğer üretilen zırhlı araçlarla bir rekabet mevcut. Bu konuda kabiliyet olarak amfibi araçlarda en büyük problemin nehir yataklarında veya denizde sudan çıkma ve suya girme meselesidir. Her ne kadar ordular amfibi zırhlı araçlarla tatbikat yapsalar da operasyon anında aracın niteliklerine göre hareket etmemek, istihkamın gelmesini beklemek gibi durumlar hem operasyonun kalitesini düşürür hem de aracın gerektiği gibi kullanılmasını engeller. Evet, paletli araçların yapımı kolay bir şey değildir. Ancak buna rağmen zırhlı araçtan daha önce zırhlı aracı kullanan personel önde gelir.”
Diğer taraftan ZAHA gibi amfibi zırhlı araç kullanımlarında bir diğer önemli olan hususun aracın çıkacak olduğu zeminin ne olduğuyla ilgili bilgiye sahip olmak olduğunu söyleyen Altınışık, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Deniz piyadelerimizin düzenlediği tatbikatta bile çıkarma yapamadan önce edinilen bilgi çıkılacak zeminin nasıl olduğuyla ilgilidir. Tabi buna bağlı olarak her düzenlenen harekatta istihbaratla iş birliği içinde olunması gerekir. Ondan dolayı sahada kullanılacak olan amfibi aracın geniş bir zemin yelpazesine sahip olması beklenir. Topografya açısından bakılacak olursa zorlu arazi şartlarında normal tekerlekli zırhlı araçların performansı paletli araçların sahaya gösterdiği mobilite kadar yüksek değildir.”
Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)
ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip olan bir araçtır. Harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır.
Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırmaktadır. Karada maksimum 70 km/s hıza ulaşan, %60 dik eğim tırmanabilen, %40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m hendekleri de kolaylıkla geçebilmektedir.
ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahiptir. Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahiptir.
İlgili Olarak