Dahili prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından 4 Nisan 2017 tarihinde imzalanan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa arasındaki savunma anlaşmasının 1 Ağustos 2020 tarihi itibariyle devreye girdiği açıklandı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa arasındaki savunma ve güvenlik anlaşması ile birlikte iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da güçlendiği ve kapsamlı hale geldiği belirtildi. Açıklama da “Anlaşma aynı zamanda ortak bir hedef olarak Doğu Akdeniz’de stabil ve güvenli bir ortamın temini açısından da önemli bir adımdır” denildi.
Anlaşma enerji ve denizcilik güvenliği, erken uyarı ve kriz yönetimi ve terörizm ve korsanlık alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğini artırmıştır denildi. İlave olarak askeri seviyede; silahlanma ve savunma teknolojileri alanında iş birliği, askeri personelin ortak eğitimi ve arama kurtarma faaliyetleri icrasını kapsamaktadır.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı’nın açıklaması
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Charalambos Petridis “Diğer hususların yanı sıra anlaşma, silahlanma ve savunma teknolojileri alanlarında iş birliği ve askeri personelin Fransız Askeri Okulları’nda eğitim imkanını sağlamaktadır. Ayriyeten ortak tatbikatların icrası ve iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin faaliyetleri hakkındaki karşılıklı ziyaretleri hususlarında da anlaşmaya varıldı. Yukarıda belirtilenlere ilaveten askeri adalet, uluslararası hukuk, enerji güvenliği, denizcilik güvenliği, düşmanlıklar, terörizm, korsanlık ve ‘doğal veya endüstriyel felaketler’ alanlarında bilgi ve tecrübe paylaşımı ve eğitim çalışmaları da öngörülmüştür.” dedi.

Anlaşma Fransız Donanmasına ait platformların Kıbrıs’ta konuşlandırılmasını içeriyor olabilir
Naval News yetkilileri anlaşma dahilinde Fransız Donanmasına ait deniz platformlarının uzun süreli olarak Kıbrıs’ta konuşlandırılması ve Limasol Liman tesislerinin kullanımının da söz konusu olabileceğini belirtti. Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin doğal kaynaklarının korunması ve Güney-Doğu Akdeniz’de daha güçlü bir duruş sergilemesine destek verebilir. Naval News geçtiğimiz sene Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin güney sınırlarındaki bir deniz üssünü büyüterek Fransız Donanmasına ait platformların kullanımına açacağına dair haber yapmıştı. Anlaşma tarihinin, Libya açıklarında Fransız ve Türk donanmasına ait savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesinin ardından her iki ülke arasında gerilimin arttığı bir döneme denk geldiği dikkat çekiyor.
Anlaşma tarihlerinin çakışması dikkat çekiyor
Fransa ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki bu anlaşmanın ilanı aynı zamanda Mısır ve Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölge (exclusive economic zone – EEZ) hususunda anlaşmaya vardıklarını açıkladıkları tarihe denk gelmektedir. Günlük Yunan Gazetesi Ekathimerini Türkiye ve uluslararası olarak tanınan Libya Hükûmeti arasında ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın 27 Kasım 2019 tarihinde imza altına alınmış olmasının Doğu Akdeniz’deki potansiyel kara suları gaz rezerv alanları hususunda varolan anlaşmazlıkları daha da artırdığı gerekçesiyle Mısır ve Yunanistan’ı rahatsız ettiğini hatırlattı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs kıyılarında yaptığı gaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasındaki mevcut gerilim daha da üst bir noktaya gelmişti. Her iki Nato üyesi ülkenin ayrıca Adalar Denizi’ndeki mineral hakları hususunda da anlaşmazlık hali devam ediyor.
İlgili olarak
Fransa’nın Türk fırkateynlerine yönelik asılsız taciz iddialarından ‘özür’ bekleniyor
