Avrupa’nın yeni Ariane 6 roketi Fransız casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdi.
Avrupa’nın yeni ağır yük roketi Ariane 6, 6 Mart Perşembe günü ilk ticari görevini gerçekleştirerek Fransız askeri istihbarat uydusunu yörüngeye yerleştirdi. 3 Mart Pazartesi günü yaşanan son dakika ertelemesi de dahil olmak üzere birçok gecikmenin ardından Ariane 6, yerel saatle 13:30’dan (1630 GMT) hemen önce Fransız Guyanası, Kourou’daki Avrupa uzay üssünden fırlatıldı.
France 24 tarafından yapılan habere göre fırlatmadan yaklaşık bir saat sonra, roket uyduyu yörüngeye bırakarak başarılı bir göreve imza attı. Bahse konu yüksek profilli fırlatma Avrupa’nın, ABD Başkanı Donald Trump döneminde güvenlik ortağı olarak ABD’ye güvenebileceğine dair şüphelerin ortasında savunmasını güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

France 24’e göre elde edilen başarı, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin ardından Soyuz roketlerini geri çekmesinden bu yana Avrupa’nın ilk kez bağımsız olarak yörüngeye büyük uydular yerleştirebileceği anlamına geliyor. Ariane 6’nın ilk uçuşunu 2020’de yapması planlansada tekrarlanan gecikmeler nedeniyle roket ilk kez geçtiğimiz yıl Temmuz ayına kadar havalanamamıştı.
Roketin ilk ticari görevi, Fransa’nın CSO-3 casus uydusunu Dünya’dan yaklaşık 800 kilometre (500 mil) yükseklikte yörüngeye yerleştirmek oldu. CSO-3, üç Fransız askeri görüntüleme uydusundan oluşan bir ağı tamamlamak üzere 2022’den beri beklenmekteydi. Bu bağlamda uyduların ilk ikisi 2018 ve 2020’de Soyuz roketleriyle fırlatılmıştı.
Fransa’nın casus uydularının son üyesi: CSO-3
Thales Alenia Space tarafından inşa edilen yüksek çözünürlüklü bir optik cihazla donatılmış olan uydu, Fransa’nın MUSIS (Gözetleme, Keşif ve Gözlem için Çok Uluslu Uzay Tabanlı Görüntüleme Sistemi) askeri programı kapsamındaki CSO sisteminin son bileşenidir. Thales Alenia Space tarafından yapılan basın açıklamasına göre CSO-3, Fransız Savunma Tedarik Ajansı’nın (DGA) ana yüklenicisi olarak Airbus Defence & Space tarafından geliştirildi. Bu bağlamda görev, Fransız Uzay Ajansı CNES’in yetkilendirilmiş gözetimi ile Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri Uzay Komutanlığı tarafından denetlenmektedir.
CSO-3’ün fırlatılması, Fransa’nın askeri keşif kabiliyetlerini daha fazla kapsama alanı ve iyileştirilmiş yeniden görüntüleme oranları sağlayarak geliştirmektedir. Bu da daha etkin askeri operasyonlara ve daha hızlı kriz müdahalesine olanak tanıyarak Fransa’nın uzay tabanlı istihbarat toplama konusundaki egemenliğini güçlendirmesi beklenmektedir.
Thales Alenia Space tarafından geliştirilen uydunun optik aracı, üstün ayrıntılara sahip çok yüksek çözünürlüklü görüntüler sunduğu aktarılmaktadır. Ayrıca gelişmiş sensörleri ve kızılötesi yetenekleri sayesinde düşük ışık koşullarında ve gece de çalışabilmektedir. Sistem en yeni nesil optik teknolojiyi, ultra hassas sensörleri ve gizli bilgileri korumak için şifreleme ve şifre çözme modülleri de dahil olmak üzere güvenli veri iletim ekipmanlarını da içermektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.