Çin, casus uydular için yüksek hassasiyette görüş sağlayabilen kamera geliştiriyor.
Çinli araştırmacılar, özellikle askeri casus uydularında kullanılmak üzere yüksek hassasiyetle incelemeye olanak tanıyabilecek son derece güçlü sentetik açıklıklı lidar (SAR) sistemi geliştirdi. Bilim insanları, bu sistemin 60 milden (~100 km) daha uzak mesafelerden yüksek çözünürlüklü görüntüler yakalayabildiğini belirtti.
Kuzeybatı Çin’deki Qinghai Gölü’nde yapılan testler sırasında, çeşitli teknolojiler bir araya getirilerek 101.8 km mesafeden 1.7 mm’lik ayrıntılar tespit edildi ve 15.6 mm’lik olağanüstü bir menzil hassasiyeti elde edildi. South China Morning Post tarafından paylaşılan ve Chinese Journal of Lasers dergisinde yayımlanan çalışmaya göre bu teknoloji, alçak dünya yörüngesine konuşlandırılması takdirde insan yüzü kadar detayları bile ayırt edebilir nitelikte.

Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar bu çığır açan gelişmeyi, çeşitli yenilikçi teknolojileri son teknoloji bir lazer sisteminde birleştirerek başardı. Bu bağlamda araştırmacılar lazer ışınını, mikro mercek dizileri arasında bölerek açıklık boyutunu artırırken geniş bir görüş açısını korumayı başardı. Özel lazer modülleri, 10 gigahertz’i aşan bir bant genişliğinde sinyaller yayarak menzil doğruluğu sağladı. Gelişmiş algoritmalar ise gürültüyü 10 bin kat azaltmayı başardı. Böylece en zayıf dönüş sinyalleri bile tespit edilebildi.
Pekinli bir araştırmacı, South China Morning Post’a verdiği röportajda şunları kaydetti:
“Bu sadece bir uyduyu görmekle ilgili değil, uyduların seri numaralarını dahi okuyabiliyoruz. Bu çözünürlük ile güneş panellerindeki mikrometeoroid hasarlarını veya belirli sensör yüklerini tespit edebilirsiniz.”

Dünya’nın atmosferinin uzaya geçiş yaptığı stratejik olarak önemli 100 km eşiğini aşabilen bu sistem, atmosferik parazitleri büyük ölçüde azaltabiliyor. Ancak bu teknolojinin gerçek dünyada uygulanabilmesi için bazı büyük zorluklar devam ediyor. Öncelikle lazer görüntüleme kalitesi hava koşullarına bağlı, yani bulut gibi faktörler netliği düşürebiliyor. İkincisi, hareketli hedefleri takip edebilme yeteneği henüz kanıtlanmadı. Çünkü bu sistem, son derece hassas bir mekanik yapı gerektiriyor ve bu mühendislik açısından oldukça zor bir problem.
2011 yılında ABD’nin 1.6 km uzaklıktan 2 cm çözünürlüğe ulaşabildiği ve geçmiş yıllarda da Çin’in 6.9 km mesafeden 5 cm çözünürlüğe erişebildiği açıklanmıştı. Bu gelişmeler düşünüldüğünde, geliştirilen bu sistemin daha da ilerletilmesi takdirde; lazer teknolojisi ile bu kadar yüksek hassasiyette veri toplayabilme yeteneği, Çin’e diğer ülkelerin yörüngedeki varlıklarını izleme konusunda büyük bir stratejik avantaj sağlayabilir.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.