Fransa’nın Charles de Gaulle uçak gemisinin yerine hizmete alacağı uçak gemisinin detayları belli olmaya başladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Charles de Gaulle uçak gemisinin yerine geçecek olan yeni uçak gemisi hakkında konuştu. Macron, yeni uçak gemisinin nükleer tahrikli olacağını ve 2001 yılında hizmete giren Charles de Gaulle uçak gemisinin yerini alarak 2038 yılında hizmete gireceğini söyledi.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly ise daha önce yaptığı açıklamada yeni uçak gemisinin şu ana kadar üretilen bütün uçak gemilerinden büyük olacağını söyledi. Florence Parly uçak gemisinin 6. nesil savaş uçağı ile birlikte işletileceğini belirtti. Bakanlık da yaptığı açıklamada uçak gemisinin Rafale uçaklarından daha büyük olacak olan yaklaşık 30 adet Future Combat Aircraft System (FCAS) ile donatılacağını açıkladı.
Bakanlık, uçak gemisinin 75,000 ton sınıfında, yaklaşık 300 metre uzunluğunda, 27 knot seyir hızı kapasitesine sahip olacağını belirtti. Buna karşın Charles de Gaulle uçak gemisi ise 261 metre uzunluğunda ve tam yüklü halde 42,000 ton ağırlığındadır. Yeni uçak gemisinde hava grubu ile birlikte yaklaşık 2,000 mürettebat olacak.
Emmanuel Macron, yaptığı konuşmada yeni uçak gemisinin nükleer tahrikli olmasına karar verildiği açıkladı. Yeni uçak gemisi her biri 220 megawattlık K22 güç jeneratörlerine sahip olacak. Charles de Gaulle uçak gemisinde ise K15 güç jenaratörleri bulunmaktadır (150 megawattlık) ki K22 jeneratörleri bunlardan yararlanılarak üretilecektir.
Nükleer güç konusunda karar verilmişken diğer bazı önemli konu başlıkları hakkında henüz netlik bulunmamaktadır. Katapult sistemi bu konuların en önemlilerinden biri olarak öne çıkıyor. Fransa’nın katapult sistemi geliştirme uzmanlığı bulunmamaktadır. Bu sebeple 60 yıldır yaptığı gibi yine ABD’den ihraç yönünde karar alınması bekleniyor.
Ana yüklenici olan Naval Group, tasarım çalışmalarına başlamış durumda. Bu tasarım aşamasının, uçak gemisinin siparişinin verileceği 2025 yılında bitmesi beklenmektedir. Tasarım aşaması için öngörülen toplam tahmini bedel 900 milyon avro olurken, 2021 yılındaki tasarım aşaması gideri 117 milyon avro olacak.
İlgili Olarak
Avrupa’nın altıncı nesil savaş uçağı projeleri: FCAS ve TEMPEST
Dış Haberler Editörü