Fransa Savunma Bakanlığı, Ukrayna Ordusu’na teslim edilecek yüksek kalibreli mühimmatların üretimi için gerekli olan barut konusunda sıkıntı yaşıyor.
Fransız BFM TV tarafından yapılan habere göre Ukrayna’nın ihtiyacı olan mühimmatı üretmek için gerekli olan barut genel olarak Avrupa’da yeteri kadar bulunmamakta. İhtiyaç duyulan barutu hızlı bir şekilde karşılamanın mümkün olmadığı belirtilirken gerekçe olaraksa barut sektörünün uzun zaman önce bölgede terkedildiği gösterilmekte.
Ukrayna’nın özellikle ihtiyaç duyduğu 155mm’lik topçu mühimmatlarının üretimi için barut temininin sağlanması gerekmekte. Bu bağlamda Fransız Savunma Bakanlığı, barut üretiminin ülkede canlandırılmasına yönelik hamleler yapmakta.
Fransız Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, barut endüstrisini canlandırmak amacıyla bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce üretimin İsveç’ten Dordogne’daki Bergerac’a, Eurenco sahasına taşınacağını duyurmuştu. Bu endüstriyel operasyon, Fransa’nın 2024-2030 askeri programlama yasasının (LPM) bir parçası olarak gerçekleştirilmişti.
Ülkenin barut ve patlayıcı üretimini gerçekleştiren eski adıyla SNPE’nin varisi olan Eurenco, dönemin hükümetlerinin onayıyla yıllardır küçülüyordu. Üretimin bir kısmı İsveç’teki tesislerine taşınırken, ihtiyaç duyulan barutun bir kısmı da İtalyan, Alman ve İsviçreli tedarikçilerden sağlanıyordu. Şirket aynı zamanda mühimmat üretimine dair bir parlamento raporu ile de kınanmıştı.
Eurenco, 2025 yılının ilk yarısında üretime geçecek olan fabrikasını genişletmek ve modernize etmek için 50 milyon eurosu kendi finansmanı olmak üzere 60 milyon euro yatırım yapmayı taahhüt etti. Bu bağlamda amaç, Nexter’in Caesar silahları için mühimmat yapmak üzere Fransa’da 1.200 ton barut üretmek.
Hakkında çok az konuşulan bu endüstri, geçtiğimiz Ocak ayında Sébastien Lecornu tarafından açıklanan topçu koalisyonunun merkezinde yer alıyor. Bu koalisyonun amacıysa Ukraynalıların mühimmat ihtiyacını mümkün olan en kısa sürede karşılamak.
Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Ukrayna’ya Türkiye’den SİHA ve mühimmat tedarikini engellemişti. Bu bağlamda Bayraktar TB2 SİHA’lara ve topçu sistemleri için mühimmatların Ukrayna’ya tedariki için finansman sağlanmasının ilgili ülkeler tarafından engellendiği aktarılmıştı. Ukrayna’ya mühimmat tedariki için farklı ülkeler aranıyordu.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.