L’Usine Nouvelle tarafından yapılan habere göre Fransız havacılık ve savunma şirketi Dassault Aviation, beklenen büyük siparişlerin ardından artan üretim taleplerini yönetmek için Hindistan’da Rafale savaş uçağı için bir nihai montaj hattı kurma olasılığını değerlendiriyor. Konuyla ilgili Dassault Aviation CEO’su Éric Trappier, “Hindistan büyük siparişler hazırlıyor ve bu yeni iş yükünü karşılayabilmek için bu ülkede kesinlikle bir nihai montaj hattı açabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Rafale siparişlerini arttıran şirket, aynı zamanda üretim kapasitesini de arttırmak için çalışıyor. Öte yandan tedarik zinciri kısıtlamalarını yöneten Dassault, aylık Rafale teslimatlarını arttırmak için de çabalarını sürdürüyor. Şirket, özellikle Hindistan’ın beklenen ilave Rafale M (Marine) savaş uçağı tedariki göz önüne alındığında, üretim oranını arttırma sürecinde.

Bu bağlamda ayda 3 adet uçak teslim edebilme kapasitesine ulaşan şirket, hedefini 4 olarak belirlemiş durumda. Ayrıca gelecekteki siparişlere bağlı olarak da aylık 5 adetlik potansiyel üretim, şirketin ilerleyen süreçte hedefleri arasında yer almakta. 2023 yılında 13 adet Rafale savaş uçağı teslim eden Dassault, 2024’te bu sayıyı 21’e çıkarmış durumda. Bu çerçevede 2025 yılı için ise 25 adet Rafale savaş uçağının teslimi hedefleniyor. Halihazırda Fransız şirketin sipariş defteri, ihracat müşterileri için 164 ve Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri için 56 olmak üzere 230 Rafale savaş uçağını içeriyor.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre şirketin imzaladığı sözleşme tutarı 2023’te 6.5 milyar Euro iken 2024 yılında 8.3 milyar Euro’ya artarak, Fransa’nın 2024 yılı savunma ihracatında “tarihindeki en iyi ikinci yıl” olmasına katkıda bulunmuştur. Söz konusu sözleşmeler, Sırbistan’dan 12 ve Endonezya’dan 18 uçak siparişini de içermektedir.
Üretimi arttırma çabalarına rağmen Dassault, pandeminin ardından bazı alt yüklenicilerin gecikmelerle karşılaşmasıyla birlikte tedarik zincirinde sınırlamalarla karşı karşıya. Şirket, daha yüksek üretimi desteklemek için halihazırda Cergy-Pontoise’de yeni bir tesis açmış olup, ek altyapı genişletmesini de değerlendirmektedir. Süreçle alakalı Trappier, üretim oranlarının arttırılmasının her kademeli adım için yaklaşık iki yıl gerektirdiğini belirtmektedir.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.