Fransa, Avrupa’nın güvenliğini güçlendirmek amacıyla nükleer caydırıcılığını genişletmeyi değerlendiriyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Şubat 2025 tarihinde, devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes çabalarını görüşmek üzere Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın Ukrayna’nın egemenliğini koruyan sağlam bir barış anlaşmasına olan bağlılığını yinelemekle kalmadı, aynı zamanda Avrupa için güçlü bir savunma önerisi sundu.
Bu bağlamda Macron, Avrupa’nın nükleer caydırıcılığını güçlendirme ve kıta için bir nükleer kalkan sağlama girişiminin bir parçası olarak nükleer silahlarla donatılmış Rafale savaş uçaklarının Almanya’da konuşlandırılabileceğini duyurdu. Söz konusu hamle, Fransa’nın bölgede artan gerilimlerin ortasında Avrupa’nın savunma özerkliğini güçlendirmeye yönelik daha geniş stratejik çabasını yansıtmaktadır.

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerini geri çekme tehdidinde bulunmasıyla birlikte, nükleer silah kapasiteli Fransız Rafale savaş uçaklarının Almanya’ya konuşlandırılması ihtimali ortaya çıktı. Bununla birlikte seçimleri kazanarak Almanya’nın yeni şansölyesi olması beklenen Friedrich Merz, Avrupa’nın savunma konusunda daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurgulayarak, İngiltere ve Fransa’dan nükleer caydırıcılıklarını genişletmelerini talep etti.
Konuyla ilgili olarak bir Fransız yetkili, savaş uçaklarının Almanya’ya konuşlandırılmasının Rusya’ya açık bir mesaj vereceğini belirtirken, Berlin’deki diplomatik kaynaklar bu hamlenin İngiltere Başbakanı Keir Starmer üzerinde de benzer bir baskı oluşturabileceğini ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Friedrich Merz ile görüşmesinin ardından Washington’a hareket ederek ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa güvenliği ve Ukrayna’nın savunmasına ilişkin planlarını paylaştı.
Savaşın üçüncü yıl dönümünde gerçekleşen zirvede, Trump’ın barış anlaşması sonrasında Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlanmayacağını öne sürmesi dikkat çekti. Macron ise ortak basın toplantısında, barışın “Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmemesi gerektiğini” belirterek, Avrupa’nın kıtanın güvenliği için daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Avrupa’nın savunma harcamalarına ilişkin Trump’ın açıklamalarını düzelterek, mevcut harcama düzeyine dair net rakamlar paylaştı.

Ek olarak, ABD ve müttefikleri, Ukrayna savaşı konusunda Birleşmiş Milletler’de yaşanan oylamada karşı karşıya geldi. Washington, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kınayan ve Rus birliklerinin geri çekilmesini talep eden karar tasarısına, Rusya ile birlikte karşı oy kullandı. ABD, uzun süredir Avrupa’nın güvenliğini yaklaşık 100 nükleer başlıkla sağlıyor. Bu silahların önemli bir bölümü, Almanya’daki ABD askeri üslerinde konuşlandırılmış durumda. Ancak Washington’un Avrupa’daki askeri varlığını azaltma ihtimali, kıtanın kendi güvenlik mimarisini güçlendirme gerekliliğini gündeme getiriyor.
İlgili Olarak