NATO, Baltık Denizi’nde insansız deniz araçlarıyla gerçekleştirdiği denemelerle, deniz güvenliği ve kritik altyapı koruma kapasitesini arttırmayı hedefliyor.
NATO Daimi Deniz Görev Grubu, 17-20 Şubat tarihleri arasında Baltık Denizi’nde Danimarka yakınlarındaki sularda insansız deniz araçlarının (İDA) kabiliyetlerini test ederek ittifak için yenilikçi insansız sistem teknolojilerinin entegrasyonunu sürdürüyor. Bu bağlamda NATO tarafından yapılan basın açıklamasına göre denemeler, Eylül ayında yapılacak olan ve insansız sistemlerin denizcilik alanına entegrasyonu ile operasyonel deneyimlere odaklanan NATO Dynamic Messenger serisi tatbikatı için bir ön hazırlık faaliyeti olarak gerçekleştirildi.
Hollanda Kraliyet Donanması’na ait HNLMS Tromp fırkateyni liderliğindeki NATO Daimi Deniz Görev Grubu 1’den gemiler, Danimarka Kraliyet Donanması ve Alman Donanmasından unsur ve personeller faaliyete katılım sağladı. Gerçekleştirilen gösterimde insanlı ve insansız birimler arasında taktik manevralar ve insansız deniz araçlarının bir deniz görev grubuyla birlikte çalışabilirliğini test eden canlı ateş etkinlikleri de yer aldı.
Ships from #SNMG1 and #SNMCMG1 participated in an unmanned surface vessel (USVs) demonstration recently in waters near Denmark.
“This demonstration highlights the Alliance’s ability to trial and integrate unmanned systems into the networked operational environment,” said Vice… pic.twitter.com/YG9iRFsAaQ
— NATO Maritime Command (@NATO_MARCOM) February 21, 2025
Faaliyet kapsamında NATO tarafından yapılan açıklamada, “İnsansız sistemlerin NATO’nun Daimi Deniz Görev Grubu’na başarılı bir şekilde entegrasyonu, hem müttefiklerin ulusal gelişimleri hem de bu kabiliyetlerin ittifak içinde sarmal olarak geliştirilmesi sonucunda gerçekleşecektir.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca NATO Müttefik Deniz (MARCOM) Komutanı Koramiral Mike Utley, “Bu gösterim, ittifakın insansız sistemleri deneme ve ağa bağlı operasyonel ortama entegre etme yeteneğini vurgulamaktadır.” dedi.
Operasyonel çıktının bir gereklilik olduğunu da açıklamalarına ekleyen Utley, söz konusu denemelerin daha hızlı ve ölçekli bir entegrasyon için öğrenme ve kavrama sağlayarak ittifakın askeri avantajını daha da arttıracağını vurgulamaktadır. Denemeler sırasında yürütülen faaliyetlerin, İDA’ların Baltık Denizi’nde ve Avrupa-Atlantik bölgesinde gelecekteki teyakkuz faaliyetlerine operasyonel entegrasyonu konusunda yol gösterici olması beklenmektedir.
Habere konu denemeler, NATO’nun Müttefik Dönüşüm Komutanlığı ve Müttefik Deniz Komutanlığı arasında ortak bir girişim olarak gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda gerçekleştirilen faaliyet, ittifakın deniz haberleşme hatları ve kritik su altı altyapısının korunması konusundaki durumsal farkındalığını arttırmak için otonom sistemler ve yapay zeka da dahil olmak üzere yeni teknolojilerden yararlanan yetenekler sunması amaçlamakta.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.