Fransa, ABD’nin HIMARS sistemine alternatif olarak kendi geliştirdiği topçu sistemini 2026 ortasına kadar test etmeyi planlıyor.
Fransa, ABD’nin Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi’ne (High Mobility Artillery Rocket System-HIMARS) alternatif olarak kendi geliştirdiği topçu sistemini 2026 ortasına kadar test etmeyi planlıyor. Defense News tarafından yapılan habere göre Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA), konuyla ilgili verdiği yazılı yanıtta DGA’nın bir yıl içinde bir deneme atışını mümkün kılacak teknik çözümleri belirlemeye çalıştığını aktardı.
Bu bağlamda DGA, Safran ve MBDA’dan oluşan bir konsorsiyum ile Thales ve ArianeGroup’tan oluşan bir diğer konsorsiyumla 150 kilometre (93 mil) menzilde taktik vuruş kabiliyeti geliştirmek için çalışıyor. Aynı zamanda Fransa, söz konusu yeni sistem ile M270 ÇNRA’nın modernize edilmiş bir versiyonu olan ve 2027’de hizmet ömürlerinin sonuna ulaşacak 9 Lance-Roquettes Unitaire (LRU) sistemini de bu şekilde değiştirmeyi planlıyor.

Ordunun benzer bir topçu sistemi için aciliyeti olsa da Fransız milletvekilleri ve askeri üst düzey yetkililer, Fransa’nın savunma konularında özerklik politikası doğrultusunda, yurtdışından tedarik etmek yerine yerli bir seçenek geliştirmek için baskı yapıyor.
Paris merkezli Institut Français des Relations Internationales’de silahlanma kapasitesi konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Léo Péria-Peigné, aciliyetin göreceli olduğunu ve son 30 yılda bu kapasitenin neredeyse hiç kullanılmadığını belirtmekle birlikte, “LRU’nun hizmetten çekilmesi yaklaşıyor ve bu noktada kapasitenin korunması bir sorun olacak.” ifadelerini kullandı.
Fransa’nın 2024-2030 Askeri Programlama Kanunu’nda (LPM), Frappe Longue Portée Terrestre ya da kısaca FLP-T olarak adlandırılan topçu sistemi programı için 600 milyon Euro (663 milyon Dolar) bütçe ayrılmış olup 2030 yılına kadar en az 13 sistem ve 2035 yılına kadar bir taburu donatacak 26 sistem tedarik edilmesi hedeflenmektedir.
Safran ve MBDA, Defense News’e yaptıkları ortak açıklamada DGA’nın “iddialı” takvimi doğrultusunda ilerlediklerini ve 2026 ortalarında bir test atışı hedeflediklerini teyit ettiler. Thales ve ArianeGroup ise zamanlama konusunda yorum yapmazken, Thales şirketlerin silahlı kuvvetlere “uygun bir çözüm” sunmak için birkaç aydır entegre bir ekip olarak çalıştıklarını söyledi.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.