Libya’da Fransız askerlerin görüldüğü iddia ediliyor.
23 Temmuz 2020 tarihinde Libya özelinde bilgi paylaşımında bulunan Ouais Hasairi tarafından Libya’nın güney bölgesinde Fransız Ordusuna ait VAB Ultima 4×4 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ile Fransız askerlerinin görüldüğünün iddia edildiğini aktardı. Hasairi ayrıca görsellerin alındığı kaynağın doğruluğundan emin olmadığı için henüz bir “iddia” olduğunun altını çizdi.
allegedly #French military personnel in southern #Libya . pic.twitter.com/VL1XhvfPV1
— Ouais Hasairi | ⵓⵓⴰⵉⵙ ⵀⴰⵙⴰⵉⵔⵉ | أويس الحصائري (@HasairiOuais) July 23, 2020
Fransa’nın Mali’de yürüttüğü Barkhane Operasyonu sebebiyle bölgede yoğun bir askeri varlığı mevcut. Fransız Ordusu’na ait insansız hava araçları (İHA), taarruz helikopterleri, savaş uçakları ve birçok asker Mali’de bulunuyor. Çeşitli kaynaklar görselde yer alan askerlerin Mali’den Libya’nın güneyine geçtiğini iddia etse de Nijer ve Cezayir’in Libya özelindeki “tarafsız” tutumu nedeniyle Fransız askerlerin bu iki ülke üzerinden Libya’ya geçiş yapamayacağı ifade ediliyor.

Fransa Hükümeti Libya’da darbeci Hafter’i desteklemekte. Libya’da henüz askeri varlığının bulunduğuna dair bir kanıt bulunmayan Fransa, Libya’da darbeci Hafter yönetiminin uluslararası alandaki en büyük siyasi destekçilerinden biri. Özellikle Türkiye’nin bölgede istikrarı sağlamak ve Libya’da huzurun korunması adına yaptığı faaliyetleri eleştiren Fransa Hükümeti Libya’da darbeci Hafter’in yanı sıra bir NATO ülkesi olmasına rağmen Rusya ile aynı safta yer almakta.
“Fransa Suriye’de olduğu gibi karanlık işler peşinde koşmakta”
Konuya ilişkin T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Libya’daki barışın önündeki en büyük engelin Fransa olduğunun altı defalarca çizildi. Fransa’nın barışa en büyük engel olduğu ve karanlık işler peşinde koştuğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Libya’da barış ve istikrarın tesisinin önündeki en büyük engel ise Fransa ve bazı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi kararları hilafına gayrimeşru yapılara verdikleri destektir.
Türkiye’nin Libya’daki faaliyetleri meşruyken, Fransa Suriye’de olduğu gibi karanlık işler peşinde koşmakta, bölgedeki bazı ülkelerin taşeronluğunu yapmaktadır. Esas endişe duyulması gereken Fransa’nın işte bu karanlık ilişkileridir. Bir NATO müttefikinin bu şekilde davranması kabul edilebilir bir durum değildir.”
Haziran 2020’de Fransa’nın Libya’daki faaliyetlerine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “BM Güvenlik Konseyi kararının karşıtını destekliyor. Fransa korsanı, darbeciyi destekliyor. Fransa dürüst davranıyor mu? Hayır. Hafter’e silah vermediğini söylüyor. Parasını Abu Dabi, silahını Fransa veriyor. NATO Rusya’yı tehdit olarak görüyor. Ama Fransa Rusya’nın oradaki nüfuzünü artırmak için çalışıyor. Macron’un yönettiği veya yönetemediği Fransa yıkıcı bir anlayışla sadece kendi çıkar ve emelleri için bulunuyor. Esas eleştirilmesi gereken Fransa ve Macron’un tutumudur. Türkiye’ye bu şekilde saldırmanın iç siyasette de kendisine faydası yok, umarım bundan ders alır.”

Hafter Güçlerinden Ele Geçirilen Javelin Tanksavar Füzeleri Fransa Ordusu’na Ait
2019 yılında Fransız ordusu, Libya‘da Hafter güçlerinden geri alınan üslerde ele geçirilen füzelerin Amerika Birleşik Devletleri‘nden (ABD) satın alındığını ancak Libya’daki itilafın herhangi bir tarafına verilmediğini duyurmuştu.
Fransa Savunma Bakanlığı tarafından açıklamada, füzelerin “terörle mücadele operasyonları yürütmek üzere görevlendirilen bir Fransız askeri biriminin kendini koruması” amacıyla Kuzey Afrika ülkesine götürüldüğünü, ancak hasar görmüş ve kullanılmaz haldeki füzelerin “yok edilmeden önce geçici bir süreliğine depoya alındığını” belirtilmişti.
ABD yapımı yüksek teknolojili Javelin tanksavar füzelerin Fransa Ordusu envanterinde olduğu ortaya çıkmıştı. Fransa olayın üstünü kapatsa da bir süre boyunca uluslararası kamuoyunda oldukça tepki çeken bir konu haline gelmişti.

İlgili Olarak
Fransa, Türk fırkateynlerine yönelik taciz iddialarını NATO’da kapatmaya çalışıyor

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.