Fransa, Doğu Akdeniz’de Fransız fırkateyninin taciz edildiği iddialarını NATO’da kanıtlayamadığı gibi olayın üstünü örtmeye çalışıyor
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Boğaziçi Üniversitesinin “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” dolayısıyla düzenlediği etkinliğe katıldı. “Fransız gemisinin taciz edildiği”ne yönelik iddialara da değinen Bakan Akar, “Bu konuyla ilgili tüm bilgi, belge, video ve fotoları NATO’nun sivil-askeri makamlarıyla paylaştık. İddialar tamamen gerçek dışı olup haklılığımız kanıtlandı” dedi.
Türkiye’nin başlangıçtan itibaren dostane, yapıcı, iş birliğine açık, destekleyici bir tutum sergilediğini belirten Bakan Akar, “Bizim gemilerimiz Fransız gemisine talepleri üzerine yakıt ikmali dahi sağlanmıştır” diye konuştu. Bakan Akar, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Fransız gemisi taciz edilmediği gibi Fransa gemisi Türkiye’nin üç gemisinin ilerlediği konvoya 20 deniz mili süratle araya girmek suretiyle çok tehlikeli bir manevra yapmış, mevcut NATO usullerini de dikkate almayarak, muhabere irtibatı dahi kurmamıştır. Ayrıca NATO makamlarına iddiaları destekleyecek teknik verileri sunamamışlardır. Türkiye NATO’nun merkezinde tüm ortak değerlerini paylaşan, sorumluluklarını her zaman yerine getiren ve yerine getirmeye de devam edecek olan bir ittifak üyesidir. NATO makamları Türk personelin olay sırasındaki profesyonel ve ihtiyatlı yaklaşımına teşekkür etmiştir. Dolayısıyla biz de Fransız müttefiklerimizden hala bir özür bekliyoruz.”
Fransızların bu konuda NATO’daki bütün çalışmaları tıkamaya çalıştığını ifade eden Bakan Akar, “Kapatmalarına izin vermeyecek, sonuna kadar götüreceğiz. Türkiye’nin, her aklına gelenin efelik yapacağı bir ülke olmadığını görsünler” diye konuştu.

Fransa ve Libya
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Fransa, yine aynı statüde olan Rusya ile birlikte Hafter güçlerine desteğini göstermektedir. Daha önce Hafter ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştiren Macron önderliğindeki Fransa için çelişkiler bu noktadan itibaren başlıyor. AFRICOM’un yayınlağı belge ve fotoğraflardan anlaşıldığı üzere Rusya’nın bölgede aktif olduğu kanıtlandı. Rusya, ülkeye hem ekipman hem de askeri personel göndermektedir. Rus devlet destekli paralı askerleri Wagner çatısı altında bir çok kez Hafter saflarında aktif rol oynadı. Bu noktada sorgulanması gereken NATO ve AB ile ilgili açmazdır. Kuruluş amacı Rus tehdidi olan NATO’nun üyesi olan Fransa, Libya’da Rusya destekli Hafter ile yakın ilişki içerisinde bulunuyor.
NATO’nun Akdeniz’de gerçekleştirdiği Sea Guardian operasyonuna katılım sağlayan Fransa geçtiğimiz günlerde çarpıcı bir iddiada bulundu. Fransa tarafından yapılan açıklamalara göre Akdeniz’de seyir halinde olan bir ticari gemiye yönelik şüpheler üzerine Fransız donanmasına ait savaş gemilerinin inceleme girişimi yönündeki çabalar Türk donanmasınca engellendi. İddiaya göre Türk fırkateyni Fransız Courbet fırkateynine radar aydınlatması gerçekleştirdi.
Türk makamlarınca reddedilen iddialar Fransa tarafından NATO’ya taşındı. NATO tarafından olaya ilişkin açıklanan rapordan tatmin olmayan Fransa, iddia ettiği taciz olayına dair teknik veri paylaşamayarak haksızlığını kanıtlamış oldu.
Büyükelçi Musa, Senato’daki Dışişleri Komisyonunda Fransız Senatörlere yaptığı sunumda Fransız Deniz Kuvvetlerine ait La Fayette sınıfı FS Courbet (F-712) fırkateyninin, Türk donanması tarafından korunan Çirkin adlı ticaret gemisine yaklaşmak için yaptığı manevraları gösteren grafik:
İlgili Olarak
Fransa, Türk fırkateynlerine yönelik taciz iddialarını NATO’da kanıtlayamadı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.