Fransız fırkateyni, Yemen’de Husilere ait limandan fırlatılan 2 adet İHA’ya hava savunma angajmanı gerçekleştirdi.
Fransız fırkateyni Languedoc, Yemen’de Husilere ait limandan fırlatılan 2 İHA’yı düşürdü. Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“9 Aralık Cumartesi günü gece saatlerinde Kızıldeniz’de devriye gezen bir Fransız fırkateyni, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın bir parçası olarak bu stratejik deniz yolundaki trafiği aksatma tehdidinde bulunan Husi güçlerin kontrolündeki Yemen’in kuzeyinden gelen 2 insansız hava aracını düşürdü. Saldırı girişiminin durdurulması ve imha edilmesi Yemen kıyılarının 110 kilometre açığında, Yemen’in kuzeyinde Husi isyancıların kontrolü altındaki bir liman olan Hodeida yakınlarında gerçekleşti.”
Fransız Silahlı Kuvvetleri yaptığı açıklamada Kızıldeniz’de görev yapan Languedoc çok maksatlı fırkateyninin İHA’ları kendisine doğru gelirken vurduğunu söyledi. Açıklamada fırkateynin “ulusal komuta zinciri altında Kızıldeniz’de faaliyet gösterdiği” de belirtildi. Cumartesi günü Husiler, Gazze Şeridi halkına acil yardım ulaştırılmaması halinde Kızıldeniz’de İsrail’e giden herhangi bir gemiye saldıracakları tehdidinde bulunmuştu.
Fransa’nın açıklamasından önce sosyal mecralarda yayınlanan bir bildiride Husiler, son iki aydır İsrail tarafından bombalanan Filistin topraklarında yaşayanların gıda ve ilaç gibi daha fazla insani yardım almaması halinde “Siyonist varlığa doğru giden gemilerin geçişini engelleyeceklerini” söyledikleri paylaşımda bulunmuşlardı.
Fransız Genelkurmay Başkanlığı, bu 2 İHA’nın hangi yöntemle düşürüldüğünü belirtmemiştir. FREMM sınıfı çok maksatlı fırkateynler, denizaltı savunma harbi, gemisavar ve kara saldırı kabiliyetlerine ek olarak 76 mm’lik bir burun topuna ve iki adet 20 mm uzaktan komutalı silah sistemine sahiptir. Ayrıca gemiler, dikey atım lançerinde 16 adet Aster 15 kara-hava füzesi ile donatılmıştır.
SYLVER A-43 dikey atım lançerinde konuşlandırılmış Aster 15 füzeleri deniz ve hava hedefini tespit ve takip edebilen Herakles çok işlevli radarı ile birleştiğinde, 30 km’den fazla mesafeye ve 13 km irtifaya kadar tehdit oluşturan uçak, İHA ve seyir füzesi gibi herhangi bir hava aracını önleyebilmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.