Fransa Silahlı Kuvvetleri geliştirilmiş ASMPA nükleer seyir füzesinin test atışını başarıyla gerçekleştirdi
Aralık 2020’de, Fransız Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), MBDA ve Dassault ile birlikte, geliştirilmiş ASMPA (Air-Sol Moyenne Portée Amélioré) havadan fırlatılan nükleer seyir füzesinin ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdi. Füze, Fransız Donanmasının Rafale M avcı savaş uçaklarıyla da hizmet vermek üzere geliştirilerek test edildi. Bu geliştirme lansmanı, ana yüklenici olarak görev yapan MBDA için Dassault Aviation tarafından işletilen bir Rafale savaş uçağı ile gerçekleştirildi. Test atış faaliyetleri ise Fransız Donanması ve Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri tarafından desteklendi.
ASMPA (Orta Menzilli Havadan Karaya Füzesi), nükleer savaş başlığı taşıyan süpersonik bir seyir füzesidir. Fransa’nın havadan taşınan nükleer bileşeninin bir parçasıdır. ASMPA, Rafale F3R savaş uçağına entegre edilmeden önce, başlangıçta Mirage 2000N-K3 avcı-bombardıman uçağında 2018 yılına kadar kullanılmıştı. Füze, 2009 yılında Fransız Hava Kuvvetleri (Armée de l’Air) ve 2010 yılında Fransız Donanması (Marine Nationale)’nda hizmete girdi.
Fransa, Aralık 2016’da ASMPA yarı ömür yükseltme programını başlattı. Amaç, eskimeyi önceden tahmin etmek ve füze performanslarını iyileştirmektir. Bu amaçla Fransız Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), önceki sürümde zaten yer alan Fransız millî havacılık araştırma merkezinin (ONERA) desteğinden ve uzmanlığından yararlanmaktadır. Güncellenen ASMPA, Stratejik Hava Kuvvetleri (FAS) ve Nükleer Deniz Havacılık Kuvvetleri (FANu) tarafından işletilen bir sonraki stratejik füzesi olması beklenmektedir.
Bu üretici atış testi, ayrıntılı tasarım aşamasının tamamlanmasına izin vermekte ve 2021’de kalifikasyon aşamasının ve seri üretimin başladığı anlamına gelmektedir. Fransız Silahlanma Genel Müdürlüğünün (DGA) sorumluluğu altında, bugünden hizmete girene kadar yeterlilik atışları yapılacaktır. Bu ikinci test başlatıldıktan sonra, Fransız Donanması ve Fransız Hava Kuvvetlerinin eğitim atışları gerçekleştirmesine izin verilecektir.
ASMPA Orta Menzilli Havadan Karaya füzesinin yerini, DGA ile birlikte geliştirilmekte olan gelecekteki ASN4G stratejik füzesi alacaktır.
Orta Menzilli Nükleer Havadan Karaya Füzesi (ASMP)
Air-Sol Moyenne Portée (ASMP) orta menzilli havadan karaya füzesi sistemi, bir Fransız nükleer havadan fırlatılan seyir füzesidir. Fransız nükleer doktrininde, stratejik nükleer silahların tam ölçekli kullanımından önce son çare olan “uyarı atışı” olan “stratejik öncesi” silah olarak adlandırılır. Füzenin yapımı, şimdi Avrupalı füze geliştiricisi ve üreticisi MBDA firmasının bir parçası olan Aérospatiale’nin Taktik Füze Bölümü’ne ihale edildi. Füzenin geliştirilmesi 600 milyon dolara mal oldu. ASMP, Mayıs 1986’da hizmete girdi ve Fransa’nın Dassault Mirage IV uçağında daha önceki serbest düşüşlü AN-22 bombasının ve Dassault Super Étendard uçağındaki AN-52 bombasının yerini aldı. Taşıyıcı uçaklar, Dassault Mirage 2000N, Rafale ve Super Étendard’dır. Mirage IVP, ASMP’yi 1996’da emekli olana kadar taşıdı.
ASMP, 5.38 m uzunluğunda, 0.38 m gövde çapında ve 860 kg fırlatma ağırlığına sahiptir. Füzenin önceki sürümü, 200 kg’lık bir taşıma kapasitesine sahip 300 kilotonluk bir nükleer savaş başlığı olan TN-80’i taşırken, füzenin daha sonraki sürümü hem TN-81 hem de 300 kilotonluk nükleer savaş başlıklarını ve 180 kg azaltılmış yük ile taşıyordu. Bu, büyük olasılıkla arazi haritalama ve önceden programlanmış bir yerleşik bilgisayar tarafından yönlendirilen atalet güdümlü, havadan karaya bir füzedir. Motor tertibatı, füze uçaktan fırlatıldıktan sonra ateşlenen katı yakıtlı bir motordan oluşur. Ateşlemenin ardından, füze beş saniye içinde Mach 2.0’a hızlanıyor ve ardından destek kartuşu ramjet egzoz nozülünden fırlatılıyor. Daha sonra, sıvı (gazyağı) ile çalışan ramjet motoru devralır ve irtifaya bağlı olarak azami Mach 3.0 hıza çıkar. ASMP’nin yüksek irtifa menzili 300 km ve düşük irtifa menzili 80 km’dir.
