T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen sözleşme kapsamında geliştirilen KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin, deniz platformlarına uyarlanması sonucu milli olarak geliştirilen GÖKDENİZ Deniz Platformları için Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS) ASELSAN tarafından IDEF 2019’da tanıtıldı. ASELSAN standından gerçekleştirilen tanıtıma Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Gemi platformlarının başta güdümlü mermiler (G/M) olmak üzere Havadan Karaya Füzeler, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları, Uçaklar ve Helikopterlere karşı hava savunmasının en etkili şekilde karşılanmasını sağlayacak olan GÖKDENİZ, 35 mm Parçacıklı Mühimmat ile birlikte güncel hava tehditlerine karşı gemi öz savunması için etkili bir çözüm sağlıyor.
GÖKDENİZ; üzerinde bulunan 3 boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı ve E/O algılayıcılar ile gece ve kötü hava koşullarında da hedef tespit, teşhis, takip ve imhasını tam otonom olarak gerçekleştirebilecek. Sistem; operatör kontrolünde işletilebildiği gibi, gereken durumlarda görevini operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan tam otomatik olarak da yerine getirebiliyor.
GÖKDENİZ Genel Özellikleri
- Stabilize silah kulesi ile deniz durumu 0 – 5 aralığında işletim
- Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi
- 3-B Arama Radarı (Opsiyonel)
- Otonom veya Savaş Yönetim Sistemi’ne entegre operasyon
- 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
- Parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)
MİLGEM projesi kapsamında inşa faaliyeti devam etmekte olan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi planlanan GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi, ABD’li General Dynamics firmasının üretimi PHALANX sistemlerinin yerini alacak.
SG: 04.08.19
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.