NILEQ navigasyon sistemi ile insansız hava araçları GPS’den bağımsız çalışabilecek.
Avrupa merkezli MBDA ile Avustralya merkezli Advanced Navigation, MBDA’nın NILEQ mutlak konumlandırma teknolojisini entegre eden navigasyon sistemi geliştirmek üzere bir araya geldi. Parmak izi benzetimine dayanan projede ileri düzey nöromorfik sensörler bulunmakta. Bu bağlamda biyolojik değişiklik algılama mekanizmalarından ilham alan sistem, hava aracı hareket ederken arazideki değişiklikleri kaydediyor ve bu verileri mevcut bir Dünya yüzeyi veri tabanıyla eşleştiriyor.
Advanced Navigation CEO’su Chris Shaw üretilen teknoloji hakkında “Giderek belirsizleşen bir dünyada, girişimlerin ve askeri sektörlerin artık uçuş operasyonları için yalnızca GPS’e güvenmesi mümkün değil. Platformun ataletsel navigasyonunu ve GPS alıcı sistemlerini desteklemek için ek navigasyon çözümlerine acil bir ihtiyaç var.” sözlerine yer verdi. Öte yandan şirket tarafından yapılan açıklamada ise “Modern çağ için uygun olan bu ortak çözüm, birçok hava platformu için dayanıklı bir mutlak konumlandırma sağlayacak.” ifadelerine yer verildi.

Interesting Engineering tarafından yapılan habere göre geliştirilen görsel navigasyon sistemi, ataletsel navigasyonu destekleyerek düzenli aralıklarla doğru konum güncellemeleri sağlamakta olup konumun yeniden kalibrasyonunu mümkün kılmakta. Geleneksel sistemler ise yüksek çözünürlüklü kameralar kullanarak büyük miktarda veri üretmektedir. Ancak bu veriler, uydu görüntüleriyle karşılaştırılarak hesaplama açısından yoğun yöntemler gerektirmektedir. Fakat bu durum, küçük ve enerji kısıtlaması olan hava platformları için alternatif bir çözüm değil.
NILEQ Sistemi ve getirdiği çözümler
NILEQ Sistemi, bu zorlukları aşmak için insan retinasını model alan bir nöromorfik kamera kullanıyor. Nöromorfik kamera, geleneksel kameralara göre çok daha az veri üretiyor ve daha yüksek hızlarda çalışıyor. Bu bağlamda kamera, ardışık görüntüler çekmek yerine görüntüdeki her bir pikseldeki parlaklık değişikliklerini algılıyor. Böylelikle veri üretimi, gerçek zamanlı görüntü işlemeyi mümkün kılıyor.
Aynı zamanda hava aracının konumunu eşleştiren topografik parmak izleri oluşturmak için özel algoritmalar kullanan sistem; uydu görüntülerinden oluşturulan önceden yüklenmiş bir veri tabanıyla karşılaştırılıyor. Ayrıca sistem, veri yüklerini ve hesaplama gereksinimlerini azaltarak GPS’e ihtiyaç duymadan çeşitli ortamlarda pratik ve verimli bir navigasyon çözümü sunuyor. Böylece, hava platformlarının kabiliyeti artarken maliyet etkin çözümler sunulabiliyor.

İlgili Olarak
STM GPS’ten bağımsız uçuş için kritik sistem olan KERKES’i teslim etti
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.