[btn btnsize=”medium” bgcolor=”#ff0000″ txtcolor=”#ffffff” btnnewt=”1″ nofollow=”1″]Proje Aşamasında[/btn][btn btnsize=”medium” bgcolor=”#dd8989″ txtcolor=”#ffffff” btnnewt=”1″ nofollow=”1″]Prototip/Üretim[/btn][btn btnsize=”medium” bgcolor=”#dd8989″ txtcolor=”#ffffff” btnnewt=”1″ nofollow=”1″]Envanter[/btn]
Proje Amacı: Başta tank olmak üzere, askeri kara ve deniz platformları için ihtiyaç duyulan güç grubunu milli olarak tasarlamak, geliştirmek ve üretmek.
Kapsam: Yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami kullanılması ve gerekli alanlarda yurtdışından teknik destek alınması suretiyle, öncelikli olarak ALTAY tankında kullanılması planlanan güç grubunun yurt içinde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu.
Proje Takvimi: Ağustos 2011‘den itibaren ihale çalışmaları sürdürülen Güç Grubu Geliştirilmesi Projesinde Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos 2014 tarihinde teklif değerlendirmelerini tamamlayarak TÜMOSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararı verdi.
Ana yüklenici seçilen TÜMOSAN ile 17 Mart 2015 tarihinde 190 milyon euro bedelle sözleşme imzalandı.
Sözleşme kapsamında proje uygulama takviminin avans ödemesi koşullarından biri ve zorunlu olan “teknik destek sağlayıcı” olarak seçilen Avusturya’da yerleşik AVL firması ile TÜMOSAN arasında 7 Ekim 2015 tarihinde Teknik Destek Sağlayıcı (TDS) sözleşmesi imzalandı.
TÜMOSAN, AVL şirketinin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle Teknik Destek Sağlayıcı Sözleşmesi’ni iptal ederek 16 Ocak 2017’de Kamuyu Aydınlatma Platformuna bildiride bulundu. (açıklama için tıklayınız)
24 Şubat 2017 tarihinde TÜMOSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini açıkladı. (ilgili açıklama için tıklayınız)
Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ın 14 Mart 2017 tarihindeki Ankara ziyaretinde Altay Ana Muharebe Tankında kullanılacak güç grubunun geliştirilmesinde iki ülke arasında işbirliği için ön anlaşma imzalandı.Söz konusu ön anlaşma kapsamında Ukrayna devlet firması UkrOboronProm’un yeteneklerinden faydalanılacak.
SSM Müsteşarı İsmail Demir, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, seri üretim aşamasında ALTAY tankı için “motor sorunu” bulunmadığını, yerli geliştirme projelerinin ayrı bir faz olduğunu belirtmişti. Bu nedenle ilk faz üretimde, mevcut bir motor tasarımının ALTAY’a hızla uyarlanması dışında yerli bir motor kullanılması zayıf ihtimal olarak değerlendiriliyor.
TÜMOSAN ile karşılıklı feshedilen Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 24 Kasım 2017 tarihinde yeni teklifler için Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) teslim alan firmalar açıklandı. Söz konusu açıklamaya göre;
BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,
FİGES Fizik ve Geometride Bilgisayar Simülasyon Hizmet Ticaret Anonim Şirketi,
İSTANBUL Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,
TUSAŞ Motor Sanayi Anonim Şirketi,
TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi Anonim Şirketi TÇD teslim aldı.

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.