Güney Afrika Kamu İşletmeleri Bakanlığı (DPE) Çarşamba günü parlamentoya yaptığı bir sunumda, devlete ait savunma firması Denel’in 2019/2020 mali yılında 1,7 milyar Rand (~100 milyon ABD doları) zarar ettiğini açıkladı.
Denel, Mart ayında sona eren mali yıla ilişkin sonuçlarını henüz açıklamadı. Firmanın gelirleri %36 düştükten ve 2017/2018’de 1,053 milyar Rand (~61 milyon dolar) zarar kaydetmişti.
DPE, en son zararın gelirlerdeki önemli düşüşten kaynaklandığını açıkladı. Bu, doğrudan mevcut likidite zorluklarına atfediliyor. Denel’in öz kaynakları, yatırımcılar tarafından gerekli görülen seviyelerin (4 milyar Rand / ~233 milyon dolar) önemli ölçüde altında. Bunun başlıca nedeni, yıllar içinde kaydedilen düşük kâr ve biriken zararlar.
2019/2020 mali yılında Denel’e ödenen 1,8 milyar Rand (~105 milyon dolar) öz sermaye enjeksiyonuna rağmen firmanın öz sermaye seviyesinin önemli ölçüde düştüğü ve mevzu bahis mali yılda 1,5 milyar Rand (~87 milyon dolar) öz sermaye elde edildiği bildiriliyor.
Sunumda Denel’in varlıklarının ağırlıklı olarak borçla finanse ediliği ve 2020/2021 mali yılı hedeflerinin COVID-19’un etkisi nedeniyle revize edilmesinin beklenildiği belirtildi. Denel’in 2021 performansında 4 milyar Rand (~233 milyon dolar) ciro ve 500 milyon Rand (~29 milyon dolar) kâr bekleniyor.
Firma batma tehlikesi ile karşı karşıya
Bir Denel sözcüsü basına şirketin mali denetim sürecinin devam ettiğini ve Ekim ayı sonunda tamamlanacağını söyledi.
Denel’in eski CEO’su Danie du Toit basına yaptığı açıklamada mevcut durumda Denel’in ayakta kalmasının mümkün olmadığını ve Denel’e yeni fon ayrılması gerektiğini belirtti. Hükumet ise Ekim ayına kadar planlarda değişiklik olmayacağını belirtiyor.
Güney Afrika, geçmişte Suudi Arabistan’ın Denel’den hisse satın alımı yolu ile firmayı kurtarma planını kabul etmemişti.
İlgili içerikler:
Denel nakit desteği istedi, Suudi Arabistan’ın teklifini reddetti
Güney Afrikalı savunma sanayii firmaları Orta Doğu’daki payını artırıyor

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.