GKRY, yeni deniz üssü çalışmalarına devam ederken askeri hava üssündeki yeni yerleşkeler ABD iş birliği ile inşa edilmekte.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Orta Doğu’daki kriz ortamı vesilesiyle adanın liman ve havaalanlarından kalkan savaş uçakları ve gemilerinin sürekli hareket halinde olmasıyla fiilen bir ABD ve NATO üssüne dönüşmüş durumda. Rum Simerini gazetesinin haberine göre Mari’deki helikopter pisti esas olarak ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Ulusal Muhafızlar ile iş birliği içinde inşa ediliyor. Bölgeden alınan uydu fotoğrafları ve yeni askeri üslerin inşa edilirken çekilmiş görüntüleri ele alındığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) artan askeri üsler göze çarpmakta.
GKRY, halihazırda Larnaka Havaalanı C-130 nakliye uçaklarına, CH-47 Chinook ve UH-1 helikopterlerine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Almanya ve diğer müttefik ülkelerin kullanımına da açık olan Andreas Papandreou Hava Üssü, diğerlerinin yanı sıra ABD’nin Wasp uçak gemisi kuvvetine ait V-22 Osprey helikopterlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan Limasol limanında ise ABD ve diğer müttefik ülkelerin savaş gemileri uydu fotoğrafından görülebilmektedir.
Bu bağlamda atılan adımlar Rum Simerini gazetesine göre başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri tarafından kendi çıkarları ve tüm adayı kapsayan Birleşik Krallık üslerinin korunması nedeniyle bir hava ve füze savunma şemsiyesi oluşturulmaktadır. Adada halihazırda Birleşik Krallık’a ait Eurofighter Typhoon savaş uçakları da görev yapmaktadır. Liman şehri Baf’ta bulunan Mari’deki Deniz Üssü’ndeki yeni helikopter pistinin inşası ağırlıklı olarak ABD Ordusunun ve özellikle de “Naval Mobile Construction Battalion 1” adlı Donanma Mobil İnşaat Taburu birimin ekipmanlarıyla gerçekleştirilmektedir.
GKRY üslerindeki yabancı askeri varlığı
Söz konusu pist esas olarak ABD ve diğer müttefiklerin V-22 Osprey veya ağır nakliye helikopterlerine ev sahipliği yapacak nispeten büyük bir pist olduğu aktarılmaktadır. Ayrıca Simerini, bahse konu projeler ABD’nin desteğiyle yürütüldüğünden, bölgedeki operasyonlarla ilgilenecek bir “Doğu Akdeniz Kontrol Merkezi” oluşturmanın gündemde olduğunu da ifade etmekte. Yabancı askeri üs sayısı artan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde halihazırda uydu görüntüleri ile de doğrulanan U-2 yüksek irtifa casus uçağı, KC-135 Stratotanker yakıt ikmal uçağı ve yüksek taşıma kapasitesine sahip A400M nakliye uçağı adada bulunmakta.
Simerini’ye göre habere konu altyapı çalışmaları burada sınırlı kalmamakla birlikte yeraltında da tesis inşalarına başlanması gündemde. Ayrıca telekomünikasyon altyapısının elektronik ve siber savaşa karşı dirençli olmasının da gerektiğinin altı çizilmekte. Öte yandan tehditler ister insansız hava araçlarından isterse savaş uçakları ve füze sistemlerinden gelsin, hava savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Rum kaynak İsrail’in Barak hava savunma sisteminin satın alımı noktasındaki iddiaları yeniledi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.