Ukrayna Ordusu’nda binlerce erkeğin cephedeki kötü koşulları ve süresiz hizmeti bahane ederek görevlerini terk ettiği ifade edildi. Al Jazeere tarafından yapılan habere göre analistler, her iki tarafın da kazanç elde ettiği ve kayıplar bildirdiği savaşın başlangıcından bu yana bu yıl her zamankinden daha fazla Ukraynalı askerin ordudan firar ettiğini belirtmekte.
Ukrayna Ordusu’ndan firar nedeniyle açılan davaların bu yıl en az 30.000’e ulaştığı düşünülüyor. Bu, savaşın başladığı yıl olan 2022’deki sayının birkaç katı. Bu bağlamda savaşın başında vatandaşlar ve yabancılar, Rusya’yı geri püskürtmek için gönüllü olarak orduya katılmıştı. Yetkililere göre askerden firar o kadar yaygınlaştı ki, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, 20 Ağustos 2024’te ilk kez ordudan kaçma girişimlerini, yakalananların göreve geri dönmeyi kabul etmeleri koşuluyla suç olmaktan çıkarmak gibi benzeri görülmemiş bir adım attı.
Kyiv Post’a göre, savaş başladığından beri görev yerlerinden kaçan yaklaşık 60.000 kişinin cezai suçlamalarla karşı karşıya olduğu düşünülüyor. Ukrayna gazetesi, başsavcılıktan alınan belgelere atıfta bulundu. Habere göre bu davaların neredeyse yarısı bu yıl başlatıldı.
Ancak İngiliz gazetesi The Times’ın ulaştığı başsavcılık rakamlarına göre bu yılın Ocak ve Eylül ayları arasında firar ve askeri birliğin terk edilmesi nedeniyle yaklaşık 51.000 ceza davası açıldı. El Pais gazetesi, bu yılın Ocak ve Ağustos ayları arasında 45.543 firar olduğunu ve bunun Ukrayna basınına sızdırılan Başsavcılık Ofisi’nden gelen veri olduğunu söyledi.
Tüm bu rakamlar, 2023 yılında aynı suçtan açılan 22 bin dava ve 2022 yılında açılan 9 bin davanın çok üzerinde. Ordudan kaçanların çoğunun asker mi olduğu yoksa daha önce gönüllü olanların da görev yerlerini terk edip etmediği ise belirsiz.
Rusya’nın ilerleyişi sürüyor!
Bu yıl 57.000 den fazla kayıp veren Rusya, tüm can kayıplarına rağmen Ukrayna’nın doğusunda ilerleyişini hızla sürdürüyor. Ukrayna ise bölgede belirli aralıklara Rus birliklerine saldırılar düzenlese de 2022’den bu yana en kötü toprak kayıplarını yaşıyor.
Özellikle Ukrayna’nın Donetsk eyaletinde oldukça çekişmeli giden savaş, şu an da Rusya’nın hem cephane olarak hem de psikolojik olarak uyguladığı baskıyla diğer bölgelerin de kaybedilmesine yol açabilir nitelikte. Diğer taraftan Avrupa’nın Ukrayna’ya olan mühimmat desteğinin nereye kadar süreceği soru işareti oluştururken, Ukrayna’nın içerisinde bulunduğu bu yıpratıcı süreç Avurpalı devletlerin de destek adımlarını tedirgin bir şekilde atmasına sebep oluyor.
Diğer taraftan neredeyse 4 yıldır devam etmekte olan Ukrayna-Rusya savaşında, Ukrayna tüm yapılan mühimmat tedarikine rağmen cephe hattında önemli ölçüde kayıp vermeye devam ediyor. Ukrayna’ya tedarik edilen Leopard tanklarının yaklaşık %20’sini Rusya ile devam eden çatışmalar sırasında kaybetti.
Söz konusu sahada ki bu kayıp, kıdemli bir Ukraynalı Komutan tarafından cephe arkasına olumsuz bir şekilde yansıdığı şeklinde ifade ediliyor. Ayrıca Genelkurmay’dan edinilen bir bilgiye göre askerden kaçanların beşte birlik bir oranı oluşturduğu aktarılıyor. Sonuç olarak bugüne kadar yaşanan tüm bu gelişmelerin neticesinde Biden yönetimi arkasına alarak süreci yöneten Ukrayna’nın, Trump’ın liderliğinde savaşı nasıl yönlendireceğine dair öngörüler tartışılmaya devam ediliyor.
İlgili Olarak