Güney Kore, F-35B’lerin konuşlanacağı yerli LPX-II ‘hafif uçak gemisi’ programına resmî olarak başladı.
Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, savunma kabiliyetlerini artırmak için “hafif uçak gemisi” yapımına yönelik programı başlatma kararı aldı ve Yeni Nesil Geniş Taşıma Gemisi (LPX-II) ile ilgili ayrıntılar kesinleşti. Gemi için gereken bütçe, 2020-2024 Orta Vadeli Savunma Planına resmen yansıtılarak, gelecek yıl için 52,8 trilyon won savunma bütçesinden ilk etapta 100 milyon wonun (yaklaşık 92 milyon dolar) hafif uçak gemisi programına aktarılması kararlaştırıldı.
LPX-II hafif uçak gemisinde amfibi operasyon yerine uçak operasyonuna öncelik verileceği ve kuyu güvertesine sahip olmayacağı açıklandı. Ayrıca, gemide eğimli kalkış rampası da olmayacak. İki adaya sahip olması beklenen gemide konuşlanacak olan birincil uçağın F-35B Lightning II olacağı belirtilirken, sensör ve silah paketleri tamamen yerli üretilecek. Güney Kore’nin yeni nesil KDDX sınıfı muhribi için geliştirilen BMD (balistik füze savunma sistemi) özellikli çok fonksiyonlu radarı (MFR) hafif uçak gemisini donatacak.
2030 Yılında Hizmete Girmesi Bekleniyor
Güney Kore, 2020 sonlarında hazır olacak şekilde F-35B’lerin konuşlanacağı “hafif uçak gemisi” yapımına yönelik adımlar atmaya başlamıştı. Birden çok rapora göre, Kore Millî Savunma Bakanlığı Kore Donanmasının Yeni Nesil Geniş Taşıma Gemisi (LPX-II) isteğini onaylamıştı. LPX-II programı, Kore Donanmasının uzun soluklu ihtiyaçlar listesinin en yeni eklentisi. Bu program, iki Dokdo sınıfı amfibi hücum gemisinin yapımıyla sonuçlanan LPX-I projesinin mirasçısı.
Güney Kore’nin yerel medyası JoongAng Ilbo tarafından açıklanan bilgiye göre, yaklaşık bir yıllık ön planlama ve toplantılardan sonra programın resmen başladığı belirtiliyor. Bu geminin 2030 yılında Kore Cumhuriyeti donanmasında hizmete girmesi bekleniyor.

İkiz Ada Tasarımı
Nawal News tarafından aktarılan bilgiye göre, LPX-II’nin en son tasarımı programın resmî olarak kabul edilmesiyle açıklandı ve muhtemelen uluslararası iş birliğinin bir yansıması olarak ikiz ada düzenlemesi olacağı ifade edildi. Yabancı ortaklar açısından, ABD ve Birleşik Krallık hükûmeti ve firmalarının dahil olduğu söylendi. Birleşik Krallık teknik ve öğretici danışmanlık sağlarken, ABD F-35B satın alımının bir parçası olarak güçlendirilmiş güverte için teknolojisini aktaracak.
Birleşik Krallık’ın HMS Queen Elizabeth sınıfı uçak gemisinin tasarım sürecini yöneten Babcock şirketinin, Güney Koreli meslektaşları ile etkileşim halinde olduğu belirtildi. Bu durum, LPX-II’nin Kraliyet Donanması uçak gemilerinde olduğu gibi iki adaya sahip olmasının nedenlerini açıklıyor. Babcock şirketinin daha önce Kore Cumhuriyeti donanmasının KSS-III denizaltı programında yer aldığı da ifade edildi.
LPX-II Hafif Uçak Gemisi
Güney Kore tersanesi Hyundai Heavy Industries (HHI), 2020 Ekim ayında LPX-II gemisinin kavramsal tasarımı için bir sözleşme imzaladı. LPX-II projesi, kısa kalkış ve dikey iniş savaş uçakları için çok yönlü geniş güverteli çıkarma gemisi inşa etmeyi amaçlamaktadır.
Başlangıçta 30.000 ton olarak açıklanan ancak, DAPA referanslarına göre yaklaşık 40.000 ton deplasmana sahip olması beklenen gemi, mevcut Dokdo sınıfı amfibi hücum gemisine (LPX-I projesi) dayanacak ve 16 ila 20 arası F-35B savaş uçağı konuşlandırılabilecek. Aynı zamanda gemi, 3000 personele ve 20 zırhlı araca ev olacak.
F-35B’ler, 1,6 mach (ses hızının bir buçuk katından fazla) hızda uçabilen ve üretimdeki tek kısa kalkış ve dikey iniş kabiliyetli 5. nesil savaş uçağıdır. Güney Kore, Batı Pasifik’teki hafif uçak gemilerine F-35B’leri konuşlandırmada Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne katılacak. Her üç ülkenin, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmaya varamaması üzerine, füze denemelerine devam eden Kuzey Kore ile tartışmalı ilişkileri var.
Ayrıca LPX-II gemisinde, Güney Kore’nin yerel şirketi KAI (Surion MAH ile), Bell Helicopters (AH-1Z ile) ve Boeing (AH-64 Apache ile) arasından seçilecek olan taarruz helikopterleri konuşlandırılacak. Her üç şirket de Kore’de iki yılda bir düzenlenen uluslararası havacılık ve savunma fuarı Seoul ADEX 2019’da helikopterlerini sergilemişti.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Güney Kore Donanması Daegu sınıfı güdümlü füze fırkateynini teslim aldı
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.