Güney Kore, 3 aşamalı sıvı yakıtlı roketi KSLV-II Nuri’yi ilk kez 21 Ekim 2021 tarihinde Naro Uzay Merkezinden fırlattı. Space.com’un aktardığına göre roketin 3. aşama motoru bilinmeyen bir nedenden dolayı erken durdu. Roketin erken durması nedeniyle işlevsiz faydalı yük planlanan yörüngeye yerleşmedi.
Nuri roketi; Güney Jeolla Eyaleti’nde yer alan Goheung’daki Naro Uzay Merkezi’nden sabah 04:00 EDT’de planlanandan yaklaşık 1 saat erken fırlatıldı. Güney Kore; 2010 yılından beri ikinci roketi olan ve 200 ton kütleye sahip Korean Space Launch Vehicle-II’yi (KSLV-II Nuri) geliştiriyor. Güney Kore’nin ilk roketi olan Naro-1 (KSLV) ilk başarılı fırlatmasını 30 Ocak 2013 tarihinde 3. denemesinde başardı. Naro-1 roketi; 100 kilogram (220 lb) kütleye sahip STSAT-2C uydusunu yörüngeye yerleştirdi. Nuri roketi ise Ekim 2021’de gerçekleştirdiği uçuşunda 1.5 ton kütleye sahip işlevsiz faydalı yükü taşıdı.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in; “Nuri görevini tamamlayamadı. Hedeflenen bir yörüngeye bir yük yerleştirmek çözümsüz kalıyor ancak roketi 700 kilometrelik bir yörüngeye göndermek harika bir şey.” diyerek görevin başarısız olmasına rağmen ulaştıkları irtifanın başarılı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Moon Jae-in; açıklamalarında Güney Kore’nin 2030 yılına kadar aya bir uzay aracı indirmeyi hedeflediğini ve Nuri roketinin 2027’den önce en az dört kez daha fırlatılacağını vurguladı.
İkinci Nuri; Mayıs 2021’de fırlatılacak
Yonhap Haber Ajansının aktardığına göre Nuri roketi görevini başardığında Güney Kore’nin yörüngeye 1 ton yük bırakan ilk roketi olacak. Ayrıca Güney Kore; kendi imkanları ile bu sınıfta roket fırlatan ve Rusya, ABD, Fransa, Çin, Japonya ve Hindistan’ı içeren 7 ülkeden biri olacak.
Eylül 2021’de yapılan açıklamaya göre Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü (KARI); Nuri roketinin bir sonraki fırlatılması 19 Mayıs 2022’de planlanmakta. Mayıs 2021’de yapılacak fırlatmanın ilk fırlatma ile aynı irtifayı hedefleyeceği ve gerçek bir yük taşıyacağı da belirtildi.
BBC’nin iddialarına göre Güney Kore son zamanlarda silah geliştirme yeteneğini artırdı. Nuri roketinin testi ise Güney Kore’nin balistik füze geliştirmesine katkı sağladığı öngörülüyor. BBC iddialarının dayanağı ise Kuzey Kore’nin balistik füzeleri ve yakın zamanda yaptığı uzun menzilli hipersonik füze testi oldu.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever