Güney Kore yetkililerinin yaptığı açıklamada, Temmuz 2021’deki katı yakıtlı motorunun başarılı yanma testinin ardından, Güney Kore’nin 2024 yılına kadar yerli bir katı yakıtlı uzay roketi geliştirmeyi ve fırlatmayı planladığı ifade edildi. Güney Kore Savunma bakanlığına göre devlet tarafından işletilen Savunma Geliştirme Ajansı; 29 Temmuz 2021’de Taean kentindeki test sahasında uzay roketleri için katı yakıtlı bir motorun yanma testini başarıyla gerçekleştirdi.
Yonhap Haber Ajansının aktardığına göre Motor testi; Seul ve Washington’un, “füze yönergelerinin” bir revizyonu altında, Güney Kore’nin uzay roketi fırlatması için katı yakıt kullanımına ilişkin onlarca yıllık kısıtlamaları kaldırmaya karar vermesinden bir yıl sonra gerçekleşti. Yönergeler Mayıs 2021’de tamamen kaldırıldı.
Güney Kore Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamada, “Güney Kore-ABD füze yönergeleri nedeniyle kısıtlanmış olan katı yakıtlı bir uzay roketi için gerekli bir çekirdek teknolojiyi güvence altına aldık. Bunun uzay ve savunma yeteneklerimizi güçlendirmeye büyük katkı sağlaması bekleniyor.” ifadelerine yer verildi.
“Güney Kore, katı yakıtlı yerli roketini 2024’te fırlatacak”
Yeni motor; Güney Kore Ordusunun keşif yeteneklerini geliştirmesi planlanan küçük uyduları düşük bir Dünya yörüngesine yerleştirmek için tasarlandı. Güney Kore; 2024 yılında Seul’ün 470 kilometre güneyindeki Goheung’daki Naro Uzay Merkezi’nden 500 kilogramlık küçük bir uydu taşıyan yerli bir katı yakıtlı uzay roketi fırlatmayı planladığını söyledi.
Güney Kore, Nuri adlı ilk yerli uzay roketini Ekim 2021’de sıvı yakıtlı motorlarını kullanarak fırlatmaya hazırlanıyor. ABD, Rusya, Avrupa, Çin, Japonya ve Hindistan’ı örnek gösteren Güney Kore Savunma Bakanlığı;
“Sıvı yakıtlı Nuri uzay roketinin geliştirilmesi ve katı yakıtlı uzay roketi teknolojilerinin hızlı gelişimi ile güvence altına aldığımız teknolojiye dayanarak, dünyanın en güçlü uzay yeteneklerine sahip yedi ülkesinden biri olmaya bir adım daha yaklaşabileceğiz.”
açıklamasında bulundu.
Bilim bakanlığı; Goheung uzay merkezinde yeni bir fırlatma alanı ve bir roket izleme sistemi gibi ek altyapı inşa edeceğini belirterek
“Hükümet, ülke ekonomisini ve bilim ve teknoloji sektöründe rekabet gücünü artırmak nedeniyle özel uzay programlarını desteklemek için çekirdek teknolojilerin geliştirilmesi, altyapının kurulması ve sistemlerin iyileştirilmesi için baskı yapmaya devam edecek.”
ifadelerinde bulundu.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever