Güney Kore, KT-1 Woongbi eğitim uçağı filosunun yerini alacak yeni bir temel eğitim uçağı geliştirmeyi planlıyor.
Güney Kore, mevcut KT-1 Woongbi filosunun yerini alacak yeni bir temel eğitim uçağı geliştirmeyi planlıyor. Söz konusu programın ismi KT-X olarak ifade ediliyor. KT-X programının araştırma çalışmalarına 2021 yılında başlanacağı bildiriliyor. 2025 yılına kadar fon sağlaması beklenen program için geliştirme çalışmalarının ise 2026 yılında başlayacağı belirtiliyor. Geliştirilecek yeni temel eğitim uçağının 2035 yılına kadar hizmete girmesi hedefleniyor. KT-X programının hesaplanan toplam maliyetinin 1 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.
Güney Kore’nin mevcut KT- uçağı, ABD yapımı Cessna T-37C eğitim uçağının yerini alması için 1988’de geliştirilmeye başlandı. 2000 yılında hizmete giren KT-1 temel eğitim uçağı, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) tarafından 21 yıldır işletilmektedir. Nisan 2021 itibarıyla Güney Kore ve yabancı kullanıcılar için toplamda 182 adet KT-1 uçağı üretilmiştir.
Pilatus PC-21’e benzeyecek
Bununla birlikte, KT-1 temel eğitim uçağının hizmete girmesinden bu yana herhangi bir yükseltmeden geçmediği belirtiliyor. Bu nedenle, ROKAF yıl sonuna kadar yeni temel eğitim uçağı için bir talep sunmayı planlıyor. Korea Aerospace Industries’in (KAI) yeni uçakla ilgili kavramsal tasarımı Haziran 2021’in sonuna kadar tamamlaması ve Ağustos 2021’de teklif sunmaya başlaması bekleniyor. Kavramsal tasarımın, 2021 yılının Ekim ayında düzenlenecek olan SEOUL ADEX 2021 fuarında kamuoyuna duyurulacağı ifade ediliyor.
Yeni temel eğitim uçağının performans açısından Pilatus PC-21’e benzer olması bekleniyor. Pilatus PC-21 sahip olduğu Pratt & Whitney Canada PT6A-68B turboprop motoruyla 1600 BG’e kadar güç üretebiliyor. Yeni uçağın da buna yakın bir güç üreteceği ve en güncel aviyonik takımlarını barındıracağı belirtiliyor. Ayrıca ROKAF, KT-1 yerine gelecek uçağın turboprop bir motor yerine ses altı (subsonic) jet motoruna sahip bir uçak olmasını istiyor.
Pilatus PC-21’in sahip olduğu motor P&W PT6A ailesinin P&W PT6A-68B motoru. Aynı motor ailesinin bir başka üyesi olan Pratt & Whitney Canada PT6A-68T ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Hürkuş’ta kullanılıyor. Hürkuş’da kullanılan motorun gücü ise 1250 BG civarında. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap vermesi planlanan Hürkuş’un dünya pazarında da pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağı olması hedefleniyor.
İlginizi Çekebilir