Güney Kore, Rusya ile savaşan Ukrayna birlikleri için ABD üzerinden silah sağlayacak.
Güney Kore, Seul ile Washington arasında imzalanan bir silah anlaşmasıyla Ukrayna kuvvetlerine yönelik top mühimmatını ilk kez satacak. Bu kapsamda ABD’nin Ukrayna’ya teslim edilmek üzere 100.000 adet 155 mm topçu mühimmatı satın alacağı ve bunun Ukrayna’nın topçu birliklerine en az birkaç hafta sürecek yoğun bir muharebe için yeteceği aktarıldı.
Güney Kore tarafından sağlanan silahlar, ABD’li yetkililerin hızla azaldığını kabul ettikleri Amerikan topçu mermileri envanterini daha da azaltmadan ABD’nin Ukraynalılara yardımının devamını sağlayacak. The Wall Street Journal tarafından da aktarıldığı üzere Ağustos ayında ABD’nin 155 mm’lik top mühimmatı stoğu, Ukrayna Rus güçleriyle şiddetli topçu düellolarına girdiğinden Pentagon’u endişelendiren seviyelere düşmüştü.

Ayrıca ABD’li yetkililer durumun şu anda çok daha kötü olduğunu aktarmakta. Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, 2022 yılının Kasım ayı başlarında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya gelmişti. Yapılan görüşmeler sonrası topçu mühimmatı anlaşmasına devam etme konusunda anlaşmaya varıldığı aktarılmıştı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise Güney Koreli bir şirketin Amerika’nın 155 mm top mühimmatı stoğunu desteklemek için ABD ile görüştüğünü aktardı. Açıklamaya göre, Güney Kore’nin Ukrayna’ya öldürücü silah tedarik etmeme konusundaki tutumu değişmeden kaldı.
Ayrıca Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore’nin Rusya’ya top mermisi sağladığını ve iki Asya ülkesinden Avrupa’daki karşıt güçler tarafından kullanılacak silahlanma için olağandışı bir zemin hazırladığını söylemişti.
İlgili Olarak
Ukrayna’ya NASAMS ve Aspide hava savunma füze sistemi teslimatı

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı