“Savunma sanayii şirketlerinin öncelikli olarak NATO Kodlandırma Sistemini iyi öğrenmeleri menfaatleri icabıdır.”
Dr. Kağan Aktürk
Araştırmacı Yazar
Son dönemde özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile neredeyse öldü diye tanımlanan NATO, tekrar silkinerek; soğuk savaş dönemi statüsüne doğru ilerlemeye başlamıştır. Bu ise özellikle yaşanan ekonomik krizler ile neredeyse durma noktasına gelen üretim, satış çarklarının tekrar NATO satın alma sistemi ile döndürülüp döndürülemeyeceğini sorgulatmaya başlamıştır. Birçok şirket, sivil sektörden kalan alışkanlıkla komisyon usulü ile NATO’ya pazarlama yapacak girişimci ve danışmanlar aramaya başlamıştır. Hâlbuki daha önce defaten ifade edildiği üzere savunma sanayii ürünlerinin satışına ilişkin faaliyetler, piyasa koşulları için uygulanan pazarlama teknikleri ile yürütülemez.
Öncelikli olarak savunma sanayii şirketinin ve malzemelerinin NATO ülkeleri içinde görünürlüğünün sağlanması gerekir. Bunun ilk basamağı da NATO Kodlandırma Sistemi’ne (NKS) dâhil olmaktır. NKS, üye ülkeler ile bunlara dâhil olmadıkları hâlde NATO örgütünün bazı programlarına katılanların askerî ve sivil kuruluşları içinde tasarlanan, üretilen ve pazarlanan her çeşit ya da sınıf ikmal maddelerine ilişkin, ortak bir dil ve terim birliği sağlayabilmek maksadıyla tek, standart bir sistem içinde sınıflandırma, tanımlama ve kodlandırma işlemidir.
NATO Kodlandırma Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar? çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 12′nci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Sistem; kendi içinde 30 bin $ üzerindeki bütün edinimler için kullanılan SAM kodu (System for Award Management), savunma bakanlığı mühimmat (DODAC), savunma bakanlığı kimlik (DODIC) kodları gibi çok farklı alt yapılar üretse de şüphesiz dünya çapında tartışmasız en çok kullanılanı NATO stok numarası (NSN) ile ticari ve kamu kuruluşu kodlarıdır (National Commercial and Governmental Entity-NCAGE).
NATO Kodlandırma Sistemine Kimler Üyedir?
NATO Kodlandırma Sistemi teşkilatı, belirtildiği üzere sadece üyelere değil çeşitli programlar aracılığı ile örgütle iletişim içinde olan tüm ülkeler ile farklı seviyelerde anlaşma yapmıştır. NATO Barış için Ortaklık (Partnership for Peace- PfP), Akdeniz Diyaloğu (Mediterranean Dialogue -MD) ve Pasifik Bölgesi Ülkeleri (Pacific Area Nations) bunlara örnek verilebilir. Temel olarak üç aşamalı (Tier) bir yapı içerisinde ülkelerin sisteme intibaklarının sağlanması öngörülmektedir. Söz konusu ülkelere, NATO Sponsorluk Programı çerçevesinde gereken destek sağlanmaktadır.
Aşama 1 ülkeleri olan Afganistan, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Brunei, Şili, Kolombiya, Mısır, Gürcistan, Ürdün, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Umman, Peru, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Tayland ile tek yönlü veri alışverişi vardır. Bu ülkeler, milli NSN verilerine erişebilirken teknik yönetime katılmazlar.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı