GDELS ve Hanwha Defence şirketleri Güney Kore Silahlı Kuvvetleri için M3 Amfibi Köprü ve Feribot Sistemi üretecek.
ROK Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin, M3 Amfibi Köprü ve Feribot Sistemi tedarik etmek için Hanwha Defence şirketi ile bir sözleşme imzaladığı bildirildi. Asiae.co.kr tarafından bildirilen sözleşmenin 458 milyon dolardan fazla değere sahip olduğu ve 110 adet M3 Amfibi Köprü ve Feribot Sisteminin tedarikini kapsadığı ifade edildi. Sözleşme kapsamında Hanwha Defence şirketi, yeni amfibi köprü ve feribot sistemlerinin üretimi ve desteği için General Dynamics European Land Systems (GDELS) ile ortaklık kurdu.
FNSS firması Güney Kore’den Hyundai Rotem firmasıyla iş birliğine gitmiş ve teklifte son ikiye kalmıştı. Defence Turk tarafından da edinilen bilgiye göre projenin kazananı SAMUR Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsünün rakibi olan GDELS ve Hanwha Defence şirketlerinin Güney Kore Silahlı Kuvvetleri için sunduğu M3 Amfibi Köprü ve Feribot Sistemi oldu.
GDELS M3 Amfibi Köprü ve Feribot Sistemi
M3, GDELS tarafından geliştirilmiş bir seyyar hücum köprüsü platformudur. Şirket tarafından belirtildiği üzere bahse konu platform; taşıma kapasitesi, montaj süresi ve arazideki/su içindeki manevra kabiliyeti açısından dünyanın en hızlı konuşlandırılan ve en modern seyyar hücum köprüsü olma özelliğine sahiptir.
M3 seyyar hücum köprüsü platformu bir nehrin içine sürülebilir ve feribot olarak veya birkaç tanesi birleştiğinde bir kıyıdan diğerine -K1 veya K2 ana muharebe tankları gibi ağır araçları taşıyabilen- bir köprü olarak kullanılabilir. 8 adet M3 birimi ve 24 asker 30 dakikada 100 metrelik bir köprü inşa edebilir. Dört tekerlekten oluşan yönlendirme tertibatı, 24 metrelik bir dönüş çapı sağlar.
M3, Standart Şerit Köprü (SRB)/ Yüzer Destek Köprüsü (FSB) ve Geliştirilmiş Şerit Köprü (IRB) gibi köprüleme çözümleriyle, müşterek çalışma imkânı sunar. Söz konusu özellik, M3’ü farklı ekipman türleri kullanan ancak ortaklaşa çalışan koalisyonlar için uygun hale getirir. M3, doğru eğitimi ve işlevsel seviyeleri sağlamaya yardımcı olacak bir simülatöre sahiptir.
FNSS’den Güney Kore’ye teknoloji transferi: SAMUR SYHK
🔵🇹🇷FNSS Savunma'nın teknoloji transferi yapacağı 🇰🇷Güney Koreli Hyundai Rotem firmasının sitesinde SAMUR'a (KAAAB) yer verilmekte.
🖇️ @FNSS_Savunma
🔗https://t.co/y81XYr7weS pic.twitter.com/ipcXCe5wU0— Defence Turk (@Defence_Turk) December 24, 2020
Geçtiğimiz yıl, FNSS Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt, AA muhabirine, şirketin ihracat faaliyetlerine ilişkin bilgi vermişti. 2020’de gurur duydukları bir teknoloji transferi projesini de hayata geçirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Kurt, bu kapsamda Güney Kore’den Hyundai Rotem firmasıyla iş birliğine gittiklerini söylemişti.
Projeye talip olan Alman firmasının da çok güçlü bir Güney Kore firmasıyla ortaklık yaptığına işaret eden Kurt, şöyle konuşmuştu:
“Hyundai Rotem, Altay tankının prototiplenmesi, tasarımı sırasında Türkiye’ye teknik destek veren ana firmadır. Dolayısıyla bu firmaya şu anda Seyyar Yüzücü Köprüsü Projesi kapsamında teknoloji transferi yapacağız.”
“Güney Kore gibi bir teknoloji ülkesinde, sanayisi son derece gelişmiş bir ülkede; sanayisi daha da gelişmiş, teknolojide dünyada neredeyse lider konumundaki Almanya gibi bir ülkeyle rekabet ederek teknoloji transferi yapmak üzere yarışıyoruz. Bu bile başlı başına bir gurur kaynağı. İnşallah bunu bir adım ötesinde projeyi kazanmış bir firma olarak yıl içinde açıklama yapmak kısmet olur. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Büyüklük olarak, FNSS payı olarak çok büyük bir proje değil. Gurur ve prestij tarafı her türlü maddi değerin üzerinde.”
Projenin ihale ilanının geçen yıl yayımlanmasının planlandığını ancak gecikmeli şekilde geçen ay yayımlanabildiğini anlatmış olan Kurt, “Şu anda şirketimizden bir ekip Hyundai Rotem firmasıyla ortak teklif hazırlığında. 2 hafta sonra muhtemelen ben de katılıyor olacağım, son şeklini vereceğiz. Mart ayı içinde teklifler sunulacak, yıl ortasında ilk veriler gelecektir diye düşünüyorum. Projenin kazananı bu yıl içinde açıklanır diye bekliyoruz. Muhtemelen 2020 sonu, 2021 başını bulacaktır. Teknoloji transferiyle seri üretim Güney Kore’de yapılacak. Buradan ciddi anlamda mühendislik gücü gidip Güney Korelilere yön gösterecek.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
