Güney Kore’nin ilk Ay görevi Danuri, 4 Ağustos Perşembe günü saat 23.08’de ABD’de bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Falcon 9 fırlatıcısıyla fırlatıldı.
Güney Kore’nin ilk Ay görevi Danuri (İng. Korean Pathfinder Lunar Orbiter, KPLO) başarıya ulaştığı takdirde, 2030’lu yıllarda Ay’a inişi planlanan bir aracı esas alarak başlayacak projelerin temelini atacak. 2016 yılında başlatılan projede, NASA’nın bilimsel yüklerden birinin geliştirilmesini ve haberleşme/navigasyon desteğini kapsayan bir sözleşme de yer alıyor.
Danuri Kore dilinde eğlence ve Ay anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşuyor ve “Ay’ın Keyfini Çıkar” anlamına geliyor.
- Kore’nin ilk uzay araştırma görevinin gerçekleştirilmesi.
- Gelecekteki görevlerde derin uzay araştırmalarına uygun uzay teknolojilerinin geliştirilmesi ve doğrulanması.
- Ay’a gelecekteki robotik iniş görevlerine yardımcı olmak üzere Ay yüzeyini araştırmak.
Aralık ayının ortasında Ay’ın yörüngesine girmesi beklenen Danuri’nin sonrasında Ay etrafında dairesel bir yörüngeye girmesi gerekiyor. Devreye alma, kalibrasyonlar ve çeşitli testlerden sonra Ocak ayının sonlarında Danuri’nin bilim görevlerine başlaması bekleniyor.
Danuri’nin başarısı derin uzay görevleri için tasarlanmış bir platformun başarısını da temsil edecek. İlaveten Danuri’de derin uzay görevlerinde kullanılması olası iletişim, kontrol ve navigasyon birimleri de yer alıyor. Danuri’ye yerde Güney Kore’nin antenlerine ek olarak izleme ve iletişim desteğini NASA’nın Derin Uzay Ağı (İng. Deep Space Network) antenleri sağlayacak.
Danuri’nin Görev Yükleri
Danuri’nin 6 bilimsel görev yükü bulunuyor. Bunlardan 5 tanesi Kore’de geliştirilirken 1 tanesi NASA’dan satın alınıyor. Kore Havacılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 2.5 m/px çözünürlüğe sahip ekipman LUTI ile yüksek çözünürlükte Ay yüzeyi görüntüsü elde edinilebilecek.
Kore Astronomi ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde geliştirilen Geniş Açılı Polarimetre Kamerası PolCam ile birlikte Ay yüzeyinde ışığın yansımasını, toz – kaya parçalarının ebatlarını ve yoğunluğunu ölçebilecek. PolCam’den gelecek verileri kullanacak jeologlar, Ay’ın volkanik geçmişine dair izlerin bulunması adına PolCam’in önemli bir yeri olduğunu ifade ediyor.
Kyung Hee Üniversitesi tarafından Ay yüzeyinni 100 km üzerindeki manyetik alanına dair ölçümler yapacak manyetometrenin, Ay yüzeyine yaklaşıldıkça toplayacağı veriler konunun anlaşılması adına bilim insanları tarafından merakla bekleniyor.
Kore Yerbilim ve Maden Kaynakları Araştırma Enstitüsünde geliştirilen Gama Işını Spektrometresininde Ay yüzeyini oluşturan elementlerin yapısına ve dağılımına dair modellemelerde fayda sağlaması bekleniyor.
KPLO Derin Uzay Yer Sistemi
KDSA, KPLO ile iletişim kurabilen ve takip edebilen yüksek güçlü bir vericiye sahip 35 m açıklıklı bir derin uzay anteni. Bu antenle gerçek zamanlı bir operasyon alt sistemi (ROS), telekomut ve telemetri verileri gönderip alarak Danuri’nin sağlık durumunu gerçek zamanlı olarak izleyecek. Görev Planlama Alt Sistemi (MPS), hem veri yolu sistemi hem de faydalı yükler için görev zaman çizelgeleri ve komutları üretecek. Sınırlı bir görev ömründe veri toplamayı üst düzeye çıkarmak için faydalı yük veri toplama işini de MPS yapacak.
Danuri’den 2.5 m/px çözünürlüğe sahip LUTI ile alınmış görüntüler, KDGS’deki Görüntü Kalibrasyonu ve Analizi Alt Sistemi (ICAS) tarafından işlenecek ve Bilimsel Veri Yönetimi Alt Sistemi (SDMS), diğer bilimsel yük verilerini işleyecek.
Danuri’de maliyeti düşürürken süreci kısaltmaya yarayan COTS tabanlı Uçuş Dinamiği Alt Sisteminde (FDS), geliştirilen yazılımın performansı da KPLO’nun navigasyon ve uçuş verileri kullanılarak doğrulanacaktır. KPLO’nun başarısıyla birlikte geliştirilen yazılımın COTS yazılımının yerini almasını ve KPLO görevinden sonra Kore’deki uzay araştırma görevlerinde kullanılması hedefleniyor.
İlgili Olarak

Uzay ve roket teknolojilerine pek meraklı mühendislik öğrencisi, defenceturk.net te savunma sanayii araştırmacısı.