Güney Kore, K2 Black Panther tankını yaklaşan SITDEF 2025 Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenmek üzere Peru’ya gönderdi.
Defensa.com tarafından yapılan habere göre Peru’ya Güney Kore üretimi K2 Black Panther tankı ulaştı. Habere göre K2 tankı ve K-877 ZPT ile Güney Kore’den yola çıkan Marshall Adaları bandıralı Morning Pride gemisi, geçtiğimiz günlerde Peru’ya ulaştı. Sevkiyatla ülkeye gelen K2 tankı ile K-877 ZPT, 24-27 Nisan tarihleri arasında ülkede düzenlenecek olan 10. Uluslararası Savunma ve Afet Önleme Teknolojileri Fuarı’nda (SITDEF) sergilenecek.
Peru’da düzenlenecek olan SITDEF 2025’e bölgede faaliyet gösteren şirketler ve ülkeler tarafından ilgi gösterilmesi hedefleniyor. Fuar sırasında Güney Kore, Latin Amerika pazarını etkilemeye çalışacak. Ülkenin Peru ile başlayan bölgedeki iş birliği sürecinin diğer ülkelere de yansıyıp yansımayacağını ise fuar sonunda görülecek.
K2 tankının tedarikine yönelik anlaşma imzalanmıştı
Geçtiğimiz Kasım ayında Peru ile Güney Kore arasında yeni tedarik anlaşmaları imzalanmıştı. Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İş Birliği Forumu kapsamında Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte anlaşmaları imzalamak için bir araya gelmişti. Yeni yapılan anlaşmalar kara, hava ve deniz sistemlerinin tedarikini ya da ülke içerisinde üretilmesini içeriyordu.

Bu anlaşmalardan bir tanesi de yeni nesil ana muharebe tankı ile zırhlı personel taşıyıcı tedarik edilmesi üzerine olmuştu. Peru’nun envanterinde eskiyen Rus yapımı T-54 / T-55 tanklarının yerine Güney Kore tanklarının tedarik edilmesi için anlaşma imzalandı. Hyundai Motor Group’un yan kuruluşu olan Hyundai Rotem ile Fábrica de Armas y Municiones del Ejército (FAME SAC) arasında K2 Black Panther tanklar ile K-877 zırhlı araçlarının tedarikine yönelik anlaşma sağlanmıştı.
Peru’nun kaç adet K2 tankı ve K-877 ZPT alacağı ise açıklanmadı. Bu bağlamda anlaşmanın maliyeti ile ilgili de henüz bir bilgi yok. Anlaşma ile birlikte Güney Kore ilgili ürünleri sadece tedarik etmeyecek ayrıca ortak geliştirme ve teknoloji transferi de gerçekleştirecek. Bu anlaşmayla ayrıca Teknik Operasyonel Çalışma Komitesi (CETO) de kurulmuştu.
İlgili Olarak
Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı