Özbekistan medyasına göre ülke, Çin’den savaş uçağı tedarik etmeye hazırlanıyor.
Özbekistan yerel medyasında yer alan haberlere göre Özbekistan, Çin’den modern savaş uçağı tedarikine yönelik önemli bir anlaşmaya imza atmaya hazırlanıyor. Özbekistan Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Ajansı’na yakın bir yerel yayın organı, Pekin’in Özbek Hava Kuvvetleri’ne savaş uçağı satışına onay verdiğini aktardı.
Defence Blog tarafından yapılan habere göre uçağın kesin modeli henüz açıklanmamakla birlikte spekülasyonlar muhtemel aday olarak Çin ve Pakistan tarafından ortaklaşa geliştirilen JF-17 Thunder’ı işaret ediyor. Her iki ülkeden de konuyla alakalı resmi bir doğrulama yapılmazken, sosyal medyada paylaşılan bir videoda bir Özbek pilotun Çin platformlarından birinde eğitim gördüğü iddia ediliyor.

Yeni savaş uçağı tedariki ile hava kuvvetlerini modernize etmeyi amaçlayan Özbekistan, 2023 yılında da Fransız Dassault Aviation’dan Rafale savaş uçağı tedarik etmeyi düşünmüştü. Bu bağlamda 24 adet Rafale savaş uçağının potansiyel satın alımına ilişkin olarak Özbekistan’ın Fransa’dan resmen bilgi talep ettiği aktarılmıştı. Ancak son gelişmeler Taşkent’in maliyet faktörleri, daha hızlı teslimat süreleri veya Pekin ile stratejik uyum nedeniyle Çin platformunu tercih ettiğini gösteriyor.
Onaylanması halinde söz konusu satın alım, Özbekistan ile Çin arasındaki en önemli silah anlaşmalarından biri olarak iki ülke arasındaki askeri bağları derinleştirecektir. Aynı zamanda alım, Özbekistan’ın geleneksel olarak Rus ve Batı sistemlerini içeren tedarik stratejisinde de bir değişimi temsil edecek.
Özbek Hava Kuvvetleri şu anda Sovyet döneminden kalan MİG ve Su serisi savaş uçaklarını kullanıyor ve bunların birçoğunu yenileyerek envanterini modernize etmek istiyor. Daha yeni ve çeşitli görevleri yerine getirebilecek uçaklara geçiş, Özbek Hava Kuvvetleri’ne gelişmiş hava polisliği, bölgesel caydırıcılık ve taarruz yetenekleri sunacaktır.
Bununla birlikte Sovyet döneminden kalma uçaklarını aşamalı olarak kullanımdan kaldırmak isteyen tek Orta Asya ülkesi Özbekistan değil. Ekim 2023’ün sonlarında Kazakistan da Soğuk Savaş döneminden kalan çalışamayacak vaziyette bulunan yüzden fazla Rus savaş uçağını açık artırmaya çıkartmıştı.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.