Defence Turk Youtube kanalındaki “Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18” programına konuk olan TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş IIR dedektör konusunda açıklamalarda bulundu.
RF arayıcı başlık noktasında tamamen yerli çözümlerin çok rahat konuşulduğunu belirten Okumuş, IIR detektörler (Imaging Infrared Detector) konusunda şu anda devam eden, belirli takvimi olan projelendirilmiş işlerin olduğunu ve bu noktada biraz daha yol alınması gerektiğini söyledi. Gürkan Okumuş,
“IIR detektör olgunluk seviyesine getirebildiğimiz bir teknoloji değil ancak birkaç yıl içerisinde kendi ürünlerimizi çıkaracağımız düşünüyoruz. Bunlar zor teknolojiler dünyada bunu (IIR) 70-80 yıldır çalışan ülkeler ve firmalar var karşınızda. 10 yılda böyle bir ürünü çok kolay çıkaramıyorsunuz. Çok geniş kaynakları olan Çin gibi ülkeler bile bu ürün muadilinde bir ürün henüz çıkartabilmiş değil. Lazer arayıcı başlık, RF arayıcı başlık bunlarda önemli aşamaları geçtik ama IIR dedektörler konusunda biraz daha yol almamız lazım.”
açıklamalarında bulundu.
IIR dedektörler ile bağlantılı olarak malzeme konusuna da değinen Okumuş, geliştirilen füzelerin artık daha hızlı daha uzun süre seyir yaptığını burada da malzeme teknolojisinde biraz daha atılım yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin savunma sanayiinde hızlı adımlar attığını ancak hâlâ geliştirilmesi gereken teknolojilerin olduğunu sözlerine ekleyen TÜBİTAK SAGE Müdür Gürkan Okumuş, “TÜBİTAK olsun ve diğer savunma sanayii kuruluşları olsun, elinden geleni yapıyor.” ifadesinde bulundu.
Lazer arayıcı başlıklı ‘Hassas Güdüm Kitli’
TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN işbirliği ile tasarlanıp geliştirilen Hassas Güdüm Kitli mühimmatlara lazer arayıcı başlık eklenerek genel maksat bombalarının vuruş hassasiyeti artırıldı. Mayıs 2020’de testleri başarıyla tamamlanan lazer arayıcı başlıklı HGK-84 mühimmatlar envantere girdiği alınmıştı. HGK-84 mühimmatları, eklenen yeni lazer arayıcı başlık ile cep mesafesi standart HGK-84’lere oranla daha da azaldı. Standart HGK-84 6.3 metre cep mesafesine sahipken lazer arayıcı başlıklı HGK-84 mühimmatlar 3 metrenin de altında düşük bir cep mesafesine sahip.
LHGK-84 ( Lazer Arayıcı Başlık (LAB) ile kullanılabilen HGK-84) mevcut 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını ve nüfuz edici bombaları KKS/ANS ve lazer güdüm sistemi ile havadan karaya atılan akıllı bir silaha çeviren, hem sabit hem de hareketli hedeflere karşı kullanılabilen güdüm kitidir.
İlgili Olarak
TÜBİTAK SAGE’de 100’ün üzerinde ramjet ateşleme testi yapıldı

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi