ASFAT askeri fabrikalarında üretilen ve orman yangınlarına müdahalede TSK tarafından kullanılan yangın söndürme kiti Gürcistan’a ihraç ediliyor.
Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre ASFAT askeri fabrikalarında üretilen ve orman yangınlarına müdahalede TSK tarafından kullanılan yangın söndürme kiti Gürcistan’a ihraç ediliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanlığı,
“Bağlı kuruluşumuz ASFAT tarafından askerî fabrikalarımızda üretilen ve orman yangınlarıyla mücadelede TSK tarafından da kullanılan yangın söndürme kiti Gürcistan’a ihraç ediliyor. Ülkemiz böylece yangın kiti üretip ihraç edebilen dünyadaki sayılı ülkelerden biri oldu. Bağlı kuruluşumuz ASFAT’ı ve askerî fabrikalarımızı kutluyor, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyoruz.”
ifadelerini kullandı.
1⃣Bağlı kuruluşumuz @MSB_ASFAT tarafından askerî fabrikalarımızda üretilen ve orman yangınlarıyla mücadelede TSK tarafından da kullanılan yangın söndürme kiti Gürcistan’a ihraç ediliyor. Ülkemiz böylece yangın kiti üretip ihraç edebilen dünyadaki sayılı ülkelerden biri oldu. pic.twitter.com/qfJeZC3Zw1
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 17, 2022
Milli Savunma Bakanlığı; 10 Temmuz 2022 tarihinde yayınladığı haberde orman yangınlarıyla mücadelede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava araçlarının “Rezerv Güç” olarak kullanılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Millî Savunma Bakanlığına ait 2 adet C-130 uçağı ve 18 adet çeşitli tipte helikopterin “Rezerv Güç” olarak kullanılması için Millî Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “MSB Envanterinde Bulunan Hava Araçlarının Büyük Orman Yangınlarında Rezerv Güç Olarak Kullanılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalanmıştı.
Orman Genel Müdürlüğünün yangınlarla mücadelede ihtiyaç duyduğu malzeme, ekipman ve eğitimlerin ASFAT; tarafından sağlanması için iki adet sözleşme hazırlandı. ASFAT; 20’si Türk askerî fabrikalarında olmak üzere 30 adet 2.5 ton kapasiteye sahip yangın kovası, 5’i Türk askerî fabrikalarında olmak üzere 7 adet 7.5 ton kapasiteye sahip yangın kovası ve 7 adet de helikopter kanca kiti üretti.
ASFAT tarafından C-130 uçaklarından atılan ve havadan yangın söndürmek için kullanılan kutular tedarik ediliyor. Sözleşme kapsamında bu sistemin kullanımı için pilotlara Yangına Müdahale Eğitimi de verildi.
İlgili Olarak
Nükleer Enerji Mühendisliği öğrencisi. Özel kuvvetler, piyade sistemleri özel ilgi alanı.