Askerî Fabrika ve Tersane İşletmesi (ASFAT) ile HAT-SAN arasında imzalanan sözleşmeyle inşa edilen askerî yüzer havuz ilk görevinde TCG Bayraktar LST Amfibi Tank Çıkarma Gemisini havuzladı. MaviVatan.net tarafından da aktarıldığı üzere, Anadolu Tersanesi üretimi sınıfının en büyüğü olan TCG Bayraktar LST Amfibi Tank Çıkarma Gemisi İzmir Alaybey Tersanesi’nde bulunan askerî yüzer havuza alındı.
Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan 10.000 tonluk Yüzer Havuz Tedariği projesi sözleşmesi, 2 Ağustos 2018 tarihinde imzalanmış ve havuzun inşasına başlanmıştı. HAT-SAN Gemi İnşa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından inşa edilen yüzer havuzun, 6 Şubat 2019 tarihinde ‘’omurganın kızağa konma’’ töreni icra edilmişti.

Bir saat içinde dalabilme veya kaldırılabilme yeteneğine sahip havuzda iki adet elektro hidrolik tip seyyar vinç bulunuyor. Vinçler 10 ton yükü dakikada 10 metre taşıyabiliyorlar. Türk Loydu tarafından klas sertifikası teslim edilen yüzer havuz; 175 metre boy, 42 metre genişliği ve 10 bin ton kaldırma kapasitesi ile daha önce Türkiye’de yapılmış en büyük yüzer havuzlardan bir tanesi olma özelliğine sahiptir.
Yüzer havuz nedir
Gemi suda bulundukça teknenin su içindeki bölümü üzerinde bir iş yapılamaz. Şimdiye kadar suyun altında hiç bozulmayan, koruyucu tabaka olarak kullanılacak bir madde de bulunmamıştır. Zehirli boyaların etkisi yavaş yavaş azalır, boyayla korunan yüzeylere deniz hayvanları ve bitkiler yapışır. Geminin su altı kesimlerinin temizlenmesi, onarılması için tek yol, tekneyi belli zamanlarda sudan çıkarıp onarmak, yeniden koruyucu maddeyle kaplamaktır. Buna “geminin havuzlanması” denir.
Yüzer havuzlar baştan, kıçtan açık, iki duvarlı birkaç bölümden meydana gelir. Geminin büyüklüğüne göre bu bölümlerden birkaçı bir araya getirilerek havuz hazırlanır. Havuzu geminin girmesini sağlayacak kadar derine batırmak için sarnıçlara su basılır. Sonra sarnıçlar boşaltılarak havuz su yüzüne çıkartılır.
TCG Bayraktar LST Amfibi Tank Çıkarma Gemisi
Uzak mesafelere güç aktarımı ihtiyacı, hava imkân ve kabiliyeti olan, geniş hacmi ile araç ve insanların belli bir süre korunaklı şekilde barınabileceği ve personel ile malzemenin nakil edilebileceği LST tipi gemilerin tedarik edilmesini dikte ettirmiştir. İnşası ANADOLU Deniz İnşaat Kızakları San.ve Tic.A.Ş. tersanesinde yapılan LST tipi gemiler için 2011 yılında SSB ile Anadolu Tersanesi (ADİK) arasında sözleşme imzalanmıştır.
1.100 metrekare kapalı araç güvertesi alanı ve 690 metrekare açık güverte alanı ile gemi yaklaşık 1.200 ton yük veya çeşitli zırhlı ve diğer araç taşıma kapasitesine sahip olacaktır. Bu kapasite ile tanesi 60 ton olan 20 adet tank, LST tarafından rahatlıkla taşınabilecektir.

Teknik Özellikler:
Toplam Boy: 138,75 mt.
Su Hattı Boyu : 130,80 mt.
En : 19,60 mt.
Deplasman : 7.254 ton
Başta Su Çekimi : 2,0 metreden az
Kıçta Su Çekimi : 5,0 metreden az
Azami Sürat : 18 mil
Denizde Kalma : 15 mil sürat ile en az 6.000 mil – 30 gün
Denizcilik : Deniz durumu 5 dahil kısıtsız kullanım, deniz durumu 6’da imkân ve kabiliyetlerin en az kısıtlama ile kullanımı.
Taşıma kapasitesi
Gemi Personeli : 12 subay, 51 astsubay, 66 er
Amfibi personel : 350
Gemide toplam 566 kişilik yatak kapasitesi mevcut olacaktır.

Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak