HAT-SAN Tersanesi’nin inşa ettiği askerî yüzer havuz 11 metrelik su çekimine başarıyla dalarak testleri geçti.
Askerî Fabrika ve Tersane İşletmesi (ASFAT) ile HAT-SAN arasında imzalanan sözleşmeyle inşa edilen askerî yüzer havuz, testlerini başarıyla sürdürüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan askerî yüzer havuz, testlerde 11 metre su çekimine başarıyla indi.
Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan 10.000 tonluk Yüzer Havuz Tedariği projesi sözleşmesi, 2 Ağustos 2018 tarihinde imzalanmış ve havuzun inşasına başlanmıştı. HAT-SAN Gemi İnşa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapımı devam eden yüzer havuzun, 6 Şubat 2019 tarihinde ‘’omurganın kızağa konma’’ töreni icra edilmişti.
Bir saat içinde dalabilme veya kaldırılabilme yeteneğine sahip havuzda iki adet elektro hidrolik tip seyyar vinç bulunuyor. Vinçler 10 ton yükü dakikada 10 metre taşıyabiliyorlar. Türk Loydu tarafından klas sertifikası teslim edilen yüzer havuz; 175 metre boy, 42 metre genişliği ve 10 bin ton kaldırma kapasitesi ile daha önce Türkiye’de yapılmış en büyük yüzer havuzlardan bir tanesi olma özelliğine sahiptir.

Ülkemizde inşası devam eden askerî havuzlar
Ülkemizde sadece su üstü platformların inşa edileceği yüzer havuzlar inşa edilmiyor. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın filosunda bulunan ve yeni inşa edilecek denizaltılara hizmet verecek olan 3 bin tonluk denizaltı yüzer havuzun sac kesimi ve ilk kaynak töreni Ağustos 2020 tarihinde Hicri Ercili Tersanesi’nde gerçekleştirildi.
Ayrıca büyük tonajlı gemilerin inşası için İÇDAŞ’ın Çanakkale Biga’da 370 metre boyunda ve 70 metre genişliğinde kuru havuz inşaatı sürmektedir. Kuru havuzda inşa edilecek olan gemilerin muhrip veya uçak gemisi gibi gemilerin olması tahmin edilmektedir.

Yüzer havuz nedir
Gemi suda bulundukça teknenin su içindeki bölümü üzerinde bir iş yapılamaz. Şimdiye kadar suyun altında hiç bozulmayan, koruyucu tabaka olarak kullanılacak bir madde de bulunmamıştır. Zehirli boyaların etkisi yavaş yavaş azalır, boyayla korunan yüzeylere deniz hayvanları ve bitkiler yapışır. Geminin su altı kesimlerinin temizlenmesi, onarılması için tek yol, tekneyi belli zamanlarda sudan çıkarıp onarmak, yeniden koruyucu maddeyle kaplamaktır. Buna “geminin havuzlanması” denir.
Yüzer havuzlar baştan, kıçtan açık, iki duvarlı birkaç bölümden meydana gelir. Geminin büyüklüğüne göre bu bölümlerden birkaçı bir araya getirilerek havuz hazırlanır. Havuzu geminin girmesini sağlayacak kadar derine batırmak için sarnıçlara su basılır. Sonra sarnıçlar boşaltılarak havuz su yüzüne çıkartılır.
Yüzer havuzların en kullanışlı yönlerinden biri de, bunların istenilen yerlere çekilebilmesidir. Baş tarafları gemi başı gibidir ve dümen donanımları vardır. Yedekte çekmeyi kolaylaştırmak için büyük yüzer havuzlara da gemi başı gibi bir bölüm yapılabilir. Yüzer havuzların çoğunda bölümlerin çalıştırılması kendi donanımlarıyla yapılır. Bunların sarnıçları boşaltmak için kendi tulumbaları, kendi makineleri, atölyeleri ve mürettebat için dinlenme yerleri vardır.
Kaynak: Askeri yüzer havuz tam not aldı – Denizcilik Dergisi
İlgili Olarak:

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım