HÜRKUŞ Test Pilotu Murat Özpala; HÜRKUŞ, F-16 Block 30 ÖZGÜR ve HAVA SOJ’un beraber uçuş yaptığı bir video yayımladı. HAVA SOJ için platform olarak Bombardier Global 6000 kullanılıyor. Havada 12 saate varan uzunlukta uçuş sürelerini karşılayabilen iş jeti sınıfındaki Global 6000; çift motoru ve jeneratör sistemleriyle görev sistemlerine yeterli elektriksel gücü sağlayabilmektedir.
ASELSAN ile TUSAŞ’tan elektronik harp projesi sözleşmesi
İmzalanan sözleşme KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) yoluyla duyuruldu. Sözleşmeye göre teslimatlar 2022-2028 yılları arasında yapılacak. Bu bağlamda sözleşmenin değeri 342.975.000 Türk Lirası ve 18.570.000 Euro. Sözleşme ile ilgili KAP üzerinden yapılan açıklamada:
“ASELSAN ile TUSAŞ arasında toplam 342.975.000,-Türk Lirası ve 18.570.000,-Euro bedeli ile bir elektronik harp projesi sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022-2028 yılları arasında gerçekleşecektir. Bu açıklama TUSAŞ’tan alınan 26.05.2022 tarihli izne istinaden yapılmıştır.”
ifadeleri kullanılmıştı.
HAVA SOJ
TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla başlatıldı. Havada uzaktan elektronik destek ve elektronik taarruz kabiliyetlerine sahip HAVA SOJ Sistemleri, Türkiye’nin savunmada dışa bağımlığı asgariye indirilmiş ülke hedefine büyük katkı sağlaması bekleniyor.
HAVA SOJ Projesi, ordumuzun ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla oluşturuldu. TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen proje ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere hava platformunda uzaktan elektronik destek ve elektronik taarruz kabiliyetlerine sahip HAVA SOJ uçaklarının yanı sıra planlama ve eğitim merkezleri, hangar ve SOJ filo binaları, yedek parçalar, yer destek ekipmanıyla eğitim ve entegre lojistik destek hizmetler de sağlanacak.
Türk Hava Kuvvetlerinin dış tehditlere karşı gerçekleştirilebilecek hava taarruz harekâtlarında kullanacağı Bütünleşik Hava SOJ Sistemi, düşmanın her türlü radar ve haberleşme imkânının tehdit bölgesine girmeden tespit edilmesini, karıştırılmasını ya da aldatılmasına olanak veriyor. Görev planlamasını, icrasını, görev sonrası analizlerini, uçak ve görev sistemi işletme/idame/bakım hizmetlerini hayata geçirecek yetenekleri sağlayacak olan sistem, temel olarak iki ana unsurdan oluşuyor:
• Hava SOJ Sistemi (Görev Sistemi entegre edilmiş hava platformu)
• Planlama ve Eğitim Merkezi (yer/görev destek unsurları)
İlgili Olarak
İHA’lar için Elektronik Harp Sistemlerinin Geliştirilmesi: İHASOJ Projesi başlatılıyor
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.