NATO’nun daimi deniz hızlı müdahale güçlerinden biri olan SNMG-1 görev gücü Baltık denizinde görev icra etmekte.
Rus savaş uçakları Baltık denizinde görev yapan NATO savaş gemilerine karşı tehlikeli manevralar yaptı. Konu ile ilgili NATO tarafından yapılan basın açıklamasında:
“17 Kasım sabahı iki Rus savaş uçağı, Baltık Denizi’nde rutin operasyonlar yürüten NATO Daimi Denizcilik Grubu 1’e (SNMG1) güvensiz ve profesyonelce yaklaşmadı.
Rus pilotlar, Müttefik kuvvetlerin sürekli sorgu iletişimlerine yanıt veremedi ve 90 fit yükseklikte ve 80 yarda mesafede gücün üzerinden uçtu.
NATO, hava savunma eğitimi için etkinleştirilen bilinen bir tehlike bölgesinde gerçekleştirildiği ve uçağın irtifası ve yakınlığı nedeniyle etkileşimi güvensiz ve profesyonelce karşılamadı. Etkileşim, yanlış hesaplama, hata ve kaza riskini artırdı.
NATO kuvvetleri sorumlu bir şekilde hareket ederek görevlerini uluslararası hava ve denizcilik düzenlemelerine tam uyum içinde yerine getirdiler. NATO, NATO’nun bölgedeki yasal faaliyetlerine uçaklarımızın, gemilerimizin veya mürettebatımızın güvenliğini tehlikeye atan herhangi bir müdahaleye uygun şekilde yanıt verecektir. NATO çatışma peşinde değildir ve hiçbir tehdit oluşturmaz.”
NATO savaş gemileri neden Baltık denizinde ?
Ukrayna- Rusya savaşı sonrası Rusya’nın da hak sahibi olduğu Baltık denizinde olası çatışmaların önüne geçmek, NATO’nun caydırıcılığı sağlamak ve Kuzey Akımı boru hatlarındaki sızıntılar sonrası gündeme gelen “Rus Sabotajları”na engel olmak amacıyla NATO bağlı savaş gemileri bölgede varlık göstermekteydi.
Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyaçlarını karşılaması için Rusya’dan Almanya’ya Baltık denizinin altından borularla enerji hattı bağlanmıştı. Bu hatlar Kuzey Akımı 1 ve Kuzey Akımı 2 olarak isimlendirilmişti. Birbirine yakın güzergahtan geçen bu hatlardan Kuzey Akımı 1 hattı Rusya tarafından “tamirat” gerekçesiyle Ağustos ayında hizmete kapatılmıştı.
Kuzey Akımı 2 hattından gaz akışı 24 Şubat’ta başlayan Rusya’nın Ukrayna işgalinin hemen ardından durdurulmuştu ancak hala boru hatlarında gaz mevcut. Son zamanlarda bu hatlarda sızıntılar meydana gelmektedir. ABD yetkililerinin yaptığı açıklamada bu sızıntıların Rusya tarafından yapılan sabotajlar dolayısıyla olduğu belirtilmişti.
Bunun üzerine bir çok Avrupa Ülkesi Baltık denizinde Nato’ya bağlı savaş gemileri ile müşterek enerji hatlarını koruma görevi icra etmesi için savaş gemilerini görevlendirme kararı almıştı.
İlgili Olarak:
İngiltere enerji hatları güvenliği için bir fırkateyn görevlendiriyor
Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.