HAVELSAN mühendisleri Türk Silahlı Kuvvetleri için tamamen yerli ve milli imkanlarla ALTAY Tank Simülatörü üretmek üzere faaliyetlerine devam ediyor.
Askeri ve sivil alanda kullanılan platformlar için simülatör geliştiren, bu alanda Türkiye’ye liderlik eden HAVELSAN Altay tankı için simülatör üretme sorumluluğu üstlendi. IDEF’19 da Havelsan ile Altay tank üretiminde ana yüklenici olan BMC firmaları arasında Altay tankının simülatör ve eğitim maketlerinin yapımıyla ilgili imzalar atılmıştı.
Buna paralel olarak Havelsan tarafından Kirpi, Cobra gibi yerli zırhlı araçların da simülatörünü yapmak üzere birtakım girişimleri mevcut. Bunun haricinde Tank Taşıyıcı Aracı Simülatörü gibi teklifler de hazırlayan firma bu kapsamda IDEF’te BMC’yle Altay tankının simülatör ve eğitim maketlerinin yapımıyla ilgili bir anlaşma imzaladı. Havelsan hali hazırda farklı platformlara yönelik eğitim simülatörleri geliştirip kullanıcılara sunuyor. Önemli ihracat başarılarına da imza atan firma Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik olarak Keskin Nişancı Simülatörü ve Helikopter Simülatörü gibi ürünlerini kuvvetlerin kullanımına sunmuş durumda.
“IDEF’te BMC’yle Altay tankının simülatör ve eğitim maketlerinin yapımıyla ilgili imzaladığımız önemli bir anlaşmamız oldu. Türkiye açısında çok ciddi öneme sahip bir proje olacak. Daha önce eğitim alanında kara araçları konusunda bu kadar fazla ihtiyaç bulunmuyordu. Bu alandaki eğitim ihtiyaçlarının ve farkındalığın artmasıyla biz kara araçları alanında da hem eğitim simülasyon yönünden hem de otonom sistem yönünden konumlanmayı planlıyoruz.”
Havelsan Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif NACAR
Altay Tankı projesi takvimi
ALTAY Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından prototip üretimi için görevlendirilen OTOKAR’ın ana yükleniciliğinde başladı. Daha sonra gerçekleştirilen seri üretim ihalesini BMC kazandı ve seri üretim süreci BMC’nin ana yükleniciliğinde gerçekleşiyor.
Altay tankının takvimi ile ilgili son olarak SSB Başkanı İsmail Demir: takvim safhasının T0+T18 şeklinde belirlendiğini ve T0 safhasının başlatılamamasının sebebinin ise ana yüklenici firmanın güç grubunu temin edememesine dayandığını belirtmişti.
Demir konu ile ilgili, “Belli parametreler firmanın da yönetiminde olmadığı için T0 için herhangi bir “deadline” belirlenmedi ancak; güç grubu konusunda birtakım olumlu gelişmeler var ve kısa süre içerisinde takvim başlayabilir.” demişti.
